Čo pri filetoch z lososa znamená označenie D, E, Super, Special či Label Rouge? A kto je Gorbuša?

Pozrite sa na stupne opracovania filetov a váhové kategórie lososov. Určite si zo našej širokej ponuky lososov ľahko vyberiete toho najvhodnejšieho.

Losos obecný, resp. atlantický sa výnimočne predáva od 1 kg. Najčastejšie sa  predáva od 3 kg. Bidfood ponúka celých lososov od 2 do 8 kg, filety v rôznom stupni spracovania z najžiadanejších váhových kategóriách 3 až 7 kg, steaky (podkovičky), kúsky na tatarák či hlavy na polievku.

Trim = stupeň spracovania​

V Bidfoode vyrábame filety ručne s veľmi vysokou kvalitou opracovania vo vlastnej výrobni v Kralupoch nad Vltavou. Strojová výroba by síce bola rýchlejšia a mala väčšiu kapacitu, ale behom nej sa filety poškodia – sú bledšie, vodnatejšie a potrhané.

Stupeň opracovania nazývame Trim a označuje sa písmenami od A po E. Trim A je rozpolená ryby bez hlavy a chrbtice, B navyše bez hrudnej kosti a plutvy, C bez brušného tkaniva a priečnych kostí.

V ďalšom kroku sa odstraňuje brušná membrána a takto plne opracovaná fileta sa označuje ako Trim D.


Po zrezaní kože ide o Trim E. Pokiaľ sa odstráni z filiet i tuk, opracovanie sa nazýva Trim E Special alebo aj sviečková. Tieto filety sa hodia na prípravu sushisashimi.
 
Výraz Super nesúvisí s opracovaním. Vyjadruje, že filety sú vyrobené z väčších lososov, t.j. váhovej kategórie 5 až  7 kg, zatiaľ čo menšie filety sú z rýb o váhe 3 až 5 kg.



 

Gorbuša, Label Rouge a príbuzné pstruhy

Nórske i škótske farmy ponúkajú veľmi kvalitné lososy obecné. Niektoré škótske farmy však chovajú lososy označené „Label Rouge“. Túto značku udeľuje francúzska vláda gastronomickým produktom s lepšou chuťou a preukázateľne vyššou kvalitou oproti štandardnej produkcii. K získaniu „Label Rouge“ musia farmy splniť veľmi prísne kritériá ohľadom spôsobu chovu, krmív, vybavenia, hygieny a vzdelania zamestnancov.

Z blízkych príbuzných môžu zákazníci nájsť v ponuke Bidvestu taktiež lososa strieborného resp. gorbušu a pstruha dúhového.

Mohlo by vás zaujímať
První výrobce a velkoobchod potravin s certifikáty MSC
Šetrný rybolov, kvalitné morské plody, výrobcovia, ktorí myslia na životné prostredie. To všetko vám zaručí certifikát MSC (Marine Stewardship Council).
Vďaka farmovému chovu neubúdajú lososy voľne žijúci v mori a Vy máte istotu, že dostávate na stôl absolútne zdravé a čerstvé ryby.