Divý losos – sockeye rozžiari menu a keta zaujme nízkym obsahom tuku

Divý losos sockeye (nerka)
Fantastická chuť divého lososa sockeye (nerka) spolu s jeho atraktívnou farbou mäsa ozdobí každé menu. Divý losos keta s veľmi nízkym obsahom tuku a rovnako vysoko kvalitným mäsom zaujme cenou. Čisto prírodné filety z divých pacifických lososov sockeye a keta nájdete v sortimente Bidfood.

Porovnanie divých pacifických lososov

1 | Sockeye (nerka) 191092 Divý losos Sockeye fileta s kožou 700 - 1000 g

Kráľom medzi pacifickými lososmi je divý losos nerka (Oncorhynchus nerka), ktorému sa anglicky hovorí Sockeye salmon. Vyniká jasno červenou farbou svaloviny. Tú získava konzumáciou veľkého množstva zooplanktónu a kreviet. Sfarbenie je prirodzené, pretože sa jedná o voľne žijúcu rybu. Dokonca počas ťahu za rozmnožovaním sa jeho strieborná farba kože zmení na červenú.

Obsah tuku sa pohybuje okolo 7 g v 100 g svaloviny (u farmovaného nórskeho lososa 15 g / 100 g).
Pri kuchynskej príprave vynikne fantastická chuť ryby. Preto sa odporúča rýchla úprava alebo naopak pečenie pri nízkej teplote, aby nedošlo k vysušeniu.
 

2 | Keta 191091 Divý losos Keta fileta s kožou 700 - 1000 g

Losos keta (Oncorhynchus keta), anglicky Chum salmon, je vďaka cene v pomere k vysokej kvalite veľmi zaujímavým variantom. Jeho svalovina nie je tak výrazne červená ako pri lososovi sockeye. Jeho sfarbenie je skôr medzi lososom gorbuša a nórskym farmovaným lososom.

Kvôli nižšiemu obsahu tuku v svalovine, iba okolo
4 g / 100 g, je veľmi dôležitá šetrná príprava, aby nedošlo k vysušeniu.
 

3 | Gorbuša

Populácia lososov gorbuša (Oncorhynchus gorbuscha), anglicky Pink salmon, je na rozdiel od predchádzajúcich druhov výrazne početnejšia. Jeho mäso nedosahuje takú kvalitu a chuť ako lepšie druhy. Tomu zodpovedá aj priaznivá cena.

Objednať môžete online po prihlásení na mojBidfood.sk (noví zákazníci musia vyplniť registračný formulár) alebo volajte na Zákaznícke centrum tel. 032/ 774 28 50, 0912 05.

191092 Divý losos Sockeye fileta s kožou 700 - 1000 g
191091 Divý losos Keta fileta s kožou 700 - 1000 g
Losos Gorbuša

Miesto lovu

Losos sockeye aj keta sa loví v júli a auguste podľa prísnych lovných kvót v zálive Bristol Bay na Aljaške. Milióny divých lososov sa tu v ústí rieky každoročne zhromažďujú, pred ťahom z mora do horných častí riek. V tom čase sú ryby v najlepšej kondícii, aby dokázali prežiť dlhú púť na miesta, kde sa narodili.

Nákup a filetovanie lososa z AljaškyDivoký losos sockeye (nerka)

Bidfood divokých lososov sockeye (nerka) a keta nakupuje priamo z Aljašky. Dodávateľ ryby spracováva ihneď v zálive Bristol Bay, v mestečku Naknek. Vypitvané ryby bez hlavy dováža Bidfood zmrazené do Kralup nad Vltavou, kde sú kontrolovane rozmrazené a ručne filetované.

Tento postup je pre rybiu svalovinu najšetrnejší. Zmrazené ryby počas prepravy do Českej republiky chráni pred vysušením a mechanickým poškodením koža. Vďaka tomu sa ryby zaobídu bez ochrannej glazúry aj chémie.

Mohlo by vás zaujímať
Ďakujeme všetkým návštevníkom Bidfood Expo 2018 za stretnutie na najväčšej gastronomickej udalosti roka pre odbornú verejnosť v SR. Veríme, že sme Vás dokázali inšpirovať a ceníme si spätnú väzbu, ktorá nás motivuje k ďalšej práci.
Vážení obchodní partneri, prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov a do nového roku 2019 Vám želáme hlavne veľa zdravia, šťastia a pracovných i osobných úspechov.