Divý losos – sockeye rozžiari menu a keta zaujme nízkym obsahom tuku
24. 8. 2023

Divý losos – sockeye rozžiari menu a keta zaujme nízkym obsahom tuku

Fantastická chuť divého lososa sockeye (nerka) spolu s jeho atraktívnou farbou mäsa ozdobí každé menu. Divý losos keta s veľmi nízkym obsahom tuku a rovnako vysoko kvalitným mäsom zaujme cenou. Čisto prírodné filety z divých pacifických lososov sockeye a keta nájdete v sortimente Bidfood.

Porovnanie divých pacifických lososov

1 | Sockeye (nerka)

Kráľom medzi pacifickými lososmi je divý losos nerka (Oncorhynchus nerka), ktorému sa anglicky hovorí Sockeye salmon. Vyniká jasno červenou farbou svaloviny. Tú získava konzumáciou veľkého množstva zooplanktónu a kreviet. Sfarbenie je prirodzené, pretože sa jedná o voľne žijúcu rybu. Dokonca počas ťahu za rozmnožovaním sa jeho strieborná farba kože zmení na červenú.

Divoký losos sockeye (nerka) filet s kůží | 191092

Obsah tuku sa pohybuje okolo 7 g v 100 g svaloviny (u farmovaného nórskeho lososa 15 g / 100 g).

Pri kuchynskej príprave vynikne fantastická chuť ryby. Preto sa odporúča rýchla úprava alebo naopak pečenie pri nízkej teplote, aby nedošlo k vysušeniu.

2 | Keta

Losos keta (Oncorhynchus keta), anglicky Chum salmon, je vďaka cene v pomere k vysokej kvalite veľmi zaujímavým variantom. Jeho svalovina nie je tak výrazne červená ako pri lososovi sockeye. Jeho sfarbenie je skôr medzi lososom gorbuša a nórskym farmovaným lososom.

Divoký losos keta filet s kůží | 191091

Kvôli nižšiemu obsahu tuku v svalovine, iba okolo 4 g / 100 g, je veľmi dôležitá šetrná príprava, aby nedošlo k vysušeniu.

Aktuálny sortiment nájdete na mojBidfood.sk v kategórii:

3 | Gorbuša

Populácia lososov gorbuša (Oncorhynchus gorbuscha), anglicky Pink salmon, je na rozdiel od predchádzajúcich druhov výrazne početnejšia. Jeho mäso nedosahuje takú kvalitu a chuť ako lepšie druhy. Tomu zodpovedá aj priaznivá cena.

Miesto lovu

Divoký losos keta

Losos sockeye aj keta sa lovia v júli a auguste podľa prísnych lovných kvót v zálive Bristol Bay na Aljaške. Milióny divých lososov sa tu v ústí rieky každoročne zhromažďujú, pred ťahom z mora do horných častí riek. V tom čase sú ryby v najlepšej kondícii, aby dokázali prežiť dlhú púť na miesta, kde sa narodili.

Život divokých lososov

Divé lososy z Aljašky alebo Kamčatky trávia v rieke spravidla prvé 1 až 2 roky. Potom tiahnu do mora, kde žijú ďalšie 2 až 3 roky. Následne sa vracajú späť do rieky za rozmnožovaním. Po vytrení a založení novej generácie divoké pacifické lososy uhynú.

Na rozdiel od nich divé atlantické lososy dokážu absolvovať púť za rozmnožovaním až trikrát za život. Tento druh sa farmuje a v súčasnosti sa vracia do niekterých českých riek.

Nákup a filetovanie lososa z Aljašky

Bidfood divokých lososov sockeye (nerka) a keta nakupuje priamo z Aljašky. Dodávateľ ryby spracováva ihneď v zálive Bristol Bay, v mestečku Naknek. Vypitvané ryby bez hlavy dováža Bidfood zmrazené do Kralup nad Vltavou, kde sú kontrolovane rozmrazené a ručne filetované.

Divoký losos sockeye (nerka)

Tento postup je pre rybiu svalovinu najšetrnejší. Zmrazené ryby počas prepravy do Českej republiky chráni pred vysušením a mechanickým poškodením koža. Vďaka tomu sa ryby zaobídu bez ochrannej glazúry aj chémie.

Témy
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí