Téma # ryby

V kralupskej baliarni čerstvých rýb Bidfood sa stretli dva zaujímavé úlovky. Na prianie zákazníkov Fresh Fish Service prišiel zo Srí Lanky tuniak žltoplutvý "Yellowfin" a zo Španielska cenený tuniak modroplutvý "Bluefin".
Taký úlovok sa hneď tak nevidí. Do Kralúp nad Vltavou priletel zo Srí Lanky plachetník. Najrýchlejšia ryba na svete, ktorá dokáže vyvinúť rýchlosť až 110 km/h svoje meno dostala podľa chrbtovej plutvy. Unikátneho dravca doviezol Fresh Fish Service pre reštauráciu Arrigó.
Fantastická chuť divého lososa sockeye (nerka) spolu s jeho atraktívnou farbou mäsa ozdobí každé menu. Divý losos keta s veľmi nízkym obsahom tuku a rovnako vysoko kvalitným mäsom zaujme cenou. Čisto prírodné filety z divých pacifických lososov sockeye a keta nájdete v sortimente Bidfood.
Najdrahší seminár s ohľadom na ceny surovín, inšpiratívne menu a lektor, ktorého sláva sa dotýka hviezd. Presne to sľuboval kurz Talianskej kuchyne zameraný na seafood, ktorý viedol v Bidfood Gastrostudiu CZ šéfkuchár Riccardo Lucque, zakladateľ skupiny La Collezione.
Dobre vyzreté mäso je krehké, šťavnaté a bohaté na živiny. Má ich dokonca viac, ako mäso čerstvé. „Zrenie mäsa je zložitá disciplína a musíte počas nej strážiť veľa vecí. Pozor si musíte dať aj na baktérie,“ hovorí Andrea Serraino, odborník na potraviny živočíšneho pôvodu.
Nezameniteľné obaly s novým logom Nowaco získavajú postupne tiež ryby a rybie filety. V mraziacich pultoch predajní upútajú pozornosť na prvý pohľad. Fotografie pokrmov na obaloch a recepty na sociálnych sieťach a stránkach Nowaco inšpirujú k novým kulinárskym objavom.
Mäso z lososa pozná každý, ale málokto vie, že na tanieroch sa objavujú rôzne druhy lososov – nórsky, kisuč, sockeye alebo keta. Niektorí sú z fariem, iní žijú v divočine. Losos atlantický má veľmi tučné mäso, ale losos gorbuša má tuku až 6x menej. Viete, ako losos nájde cestu späť z mora do rodnej vnútrozemskej bystriny?
21. júna 2022 sa v Kralupoch nad Vltavou slávnostne otvorila najväčšia a najmodernejšia baliareň rýb v strednej Európe. Práve tu bude Bidfood spracovávať tie najlepšie morské aj sladkovodné ryby a morské špeciality.
Prvým a zatiaľ jediným pangasiusom bez „éčiek“ je novinka: Pangasius filety bez kože ASC Nowaco. 100 % rybie mäso bez pridanej vody a konzervačných látok má ASC certifikáciu, ktorá zaručuje šetrnosť a zodpovednosť pri chove rýb.

Krehké, svetlo ružové mäso bez kostí a bez typickej rybej vône chutí celým rodinám. Pangasius dolnooký (Pangasius hypophthalmus), známy taktiež ako sumček, bol pred 10 rokmi najobľúbenejšou rybou.