Z oceánu na tanier – rybie filé seafrozen Nowaco

Kvalita Seafrozen
Kľúčovým faktorom pre chuť a kvalitu mrazenej ryby je čo najkratšia doba medzi výlovom a spracovaním. Rybárske lode však lovia ryby aj ďaleko od pobrežia. V prípade suroviny pre filé Nowaco západne od Aljašky.
Preto sa ryby začali filetovať a zamrazovať okamžite na palubách lodí. Taká rybia surovina sa nazýva
seafrozen = zamrazené na mori. K výrobe porcií filé Nowaco sa zásadne používa surovina seafrozen.

Ryba Merluccius Productus
Vynikajúce rybie mäso z filé Nowaco pochádza z rýb Merluccius productus. Ich obchodný názov podľa platnej legislatívy znie Morská šťuka kanadská, prípadné Merlúza alebo Hejk.
Továreň na mori
Morská šťuka sa môže loviť v severovýchodnej časti Tichého oceánu (FAO 67) iba 14 dní v roku. Spoločnosť American Seafoods, ktorá surovinu pre filé Nowaco dodáva, je držiteľom najväčšej časti ročnej svetovej kvóty na lov Morskej šťuky. Vlastní deväť obrovských rybárskych lodí, kde sa ryby spracovávajú a zmrazujú. Denne každá z lodí dokáže spracovať 300 ton rýb.
Video prevádza divákov loďou Northern Jaeger. Ide o jednu z najmodernejších a najdômyselnejších rybárskych lodí. Pracuje 24 hodín denne. Každý deň trikrát až štyrikrát vyloví sieť s 80 až 100 tonami rýb. Výrobnou linkou prechádza 130 až 140 rýb za minutú. Prevoz je na niekoľko miestach pod neustálou kontrolou výrobcu, tak aj vládneho pozorovateľa.
Z Aljašky na Slovensko
Seafrozen bloky obsahujú iba celé filety bez pridanej vody alebo aditív. Mäso vďaka okamžitému spracovaniu nestratilo svoju farbu, zachovalo si typickú jemnú chuť a pevnú štruktúru. Spoločnosť Bidfood má túto rybiu surovinu ako jediná na Slovensku. Zmrazené bloky filety z USA mieria do vlastnej prevádzky v Kralup nad Vltavou, kde sa na pásovej píle rozrezávajú na známe filé porcie rôznych hmotností.
MSC
Niektoré výsledné produkty sa pýšia logom MSC, ktoré označujú
výrobky pochádzajúce z rýb ulovených, spracovaných a predávaných za prísnych podmienok Marine Stewardship Council. Nákupom týchto výrobkov zákazníci podporujú udržateľný rybolov.
PBO
Iné dva výrobky sú označené "bez kostí" alebo "exclusive". Jedná sa o kvalitu suroviny PBO = pin bone out. Filety behom spracovania prechádzajú špeciálnym strojom, ktorý odstráni
aj zabudnuté kosti a zaručuje ich úplnú neprítomnosť.