Učíme deti jesť ryby
Spoločnosť Bidfood Slovakia s.r.o. sa v závere minulého roka stala súčasťou projektu „Ryby, strukoviny, zelenina a pitný režim v školskom stravovaní na Slovensku“, gestorom ktorého bolo Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR).
MŠVVaŠ SR v spolupráci s Celoslovenskou sekciou pre školské stravovanie v snahe zlepšiť stravovacie návyky detí a žiakov rozšírilo register materiálno-spotrebných noriem a receptúr o pokrmy z rybieho mäsa, pokrmy s obsahom strukovín a zeleniny s cieľom podporiť zdravý spôsob života a prevenciu obezity.
V projekte sa podarilo úzko prepojiť segment školského stravovania s potravinárskym priemyslom a odborníkmi v oblasti výživy v kooperácii s Úradom verejného zdravotníctva SR a Okresnými úradmi, odbormi školstva v SR.
Šéfkuchár našej spoločnosti Jozef Hromják pripravil pre deti jedlo podľa platných MSN spolu s kuchárkami v niekoľkých školských jedálňach. V rámci vzdelávacích aktivít predstavil produkty našej spoločnosti a predviedol technologický postup prípravy vybraných pokrmov v súlade s platnými MSN. Súčasťou aktivity bola ochutnávka pripravených pokrmov určená pre prizvaných hostí - vedúce školských jedální, vedenie školy, zástupcov zriaďovateľa školy, zamestnancov regionálnych úradov zdravotníctva.
Náš kuchár jedlo osobne vydával, čo malo u malých stravníkov veľmi pozitívny ohlas. Po ukončení obeda nastala voľná diskusia, kedy deti vyjadrili svoj vlastný názor na jedlo ktoré im bolo podané a hovorili o svojom osobnom postoji ku konzumácii rýb. Prevažná väčšina detí rybu skonzumovala a vyjadrila sa, že im chutí. Podľa informácií od kuchárok deti v daný deň konzumovali rybu vo výrazne väčšej miere ako je u nich obvyklé. Tento fakt pripisujú prítomnosti šéfkuchára našej spoločnosti.
Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR podporuje konzumáciu rýb u detí aj prostredníctvom "Zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov“, podľa ktorých má byť ryba zaradená na jedálnom lístku každý týždeň.
Je však predovšetkým na rodičoch, aby v deťoch vypestovali návyk ku konzumácii rýb – veď všetci veľmi dobre vieme, nakoľko sú ryby nášmu zdraviu prospešné.