SLOVENSKÉ DNI V NYÍREGYHÁZE

Súčasťou Slovenských dní v prešovskom partnerskom meste Nyíregyháza bol aj Tirpácky festival v centre mesta, na ktorom sa každoročne prezentujú folklórne i gastronomické tradície. Spomedzi dvadsiatich dvoch gastrotímov obsadili Prešovčania úctyhodnú striebornú priečku.


 

Prešovskí kuchári bodovali!

Chuťové poháriky i náročné jazýčky gastronómov južných susedov si pochutnali na prešovských regionálnych dobrotách. Tradičná šarišská mačanka, domáce pirohy i typické bryndzové halušky očarili odbornú porotu aj návštevníkov Tirpáckeho festivalu v Nyíregyháze natoľko, že družstvu z Klubu prešovských cukrárov a kuchárov bolo ziskom hlasov udelené druhé miesto. Prešovskí tím reprezentovali: Marek Madzik šéfkuchár Bidfood Slovakia, Milan Poloha člen Bidfood Gastrotímu, Ivan Kopčák predseda prešovského klubu kuchárov a cukrárov, Štefan Mikluš a Lucia Kopčáková ako členovia prešovského klubu kuchárov a cukrárov. Ocenenie si Prešovčania odniesli za autentickosť, zachovanie a prezentáciu tradičných jedál a chutí. Kuchárske sily i prevedenie tradičných receptov si v rámci tohto gastrosúboja zmeralo celkovo dvadsaťdva tímov z Maďarska, šarišskí kuchári hájili farby Prešova i Slovenska.
 

Menu na stupienku strieborného víťaza sa pripravovalo z výlučne domácich surovín. „Použili sme sedem kíl bryndze, pätnásť litrov smotany, osem litrov šťavy z kyslej kapusty, päť kíl slaniny, tri kilá húb a pod.“ povedal Marek Madzík šéfkuchár Bidfood Slovakia z prešovského tímu.Podľa jeho slov rozdali vyše dvesto porcií a reakcie boli len a len pozitívne.

Fotografie: 
Mohlo by vás zaujímať
Ďakujeme všetkým návštevníkom Bidfood Expo 2018 za stretnutie na najväčšej gastronomickej udalosti roka pre odbornú verejnosť v SR. Veríme, že sme Vás dokázali inšpirovať a ceníme si spätnú väzbu, ktorá nás motivuje k ďalšej práci.
Vážení obchodní partneri, prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov a do nového roku 2019 Vám želáme hlavne veľa zdravia, šťastia a pracovných i osobných úspechov.