Slnečnicový paradox alebo prečo použiť na vyprážanie slnečnicový Hoso olej
Hoci klasický slnečnicový olej nie je vhodný na vyprážanie a fritovanie, domácnosti ho tak väčšinou používajú. Existuje však aj slnečnicový Hoso olej Coronet Exclusive s bodom zadymenia až 230° C, ktorý sa výborne uplatní aj na smaženie a ľahké fritovanie.
Paradox bežného slnečnicového oleja
Na celom svete sa vyprodukuje viac ako 21 miliónov ton slnečnicového oleja, z toho 80 % na Ukrajine, v Rusku a v krajinách EÚ. V produkcii sa tak svetovo radí na štvrtú priečku za olej palmový, sójový a repkový.
Slnečnicový olej sa hodí najmä do studenej kuchyne – k príprave zálievok, marinád alebo do ciest na pečenie. Nie je vhodný na vyprážanie a fritovanie, na ktoré ho podľa posledných prieskumov používa viac ako 66 % domácností.
Slnečnicový HOSO olej je iná pesnička
Zo špeciálne vyšľachtených odrôd slnečnice s vysokým obsahom kyseliny olejovej sa získava HOSO olej, ktorý rieši problém rýchlej tepelnej degradácie klasického slnečnicového oleja. Pritom si zachováva všetky jeho výhody.
Slnečnicový HOSO olej má vysokú rezistenciu oproti oxidácii a tepelnému zaťaženiu. Bod zadymenia je až 230 °C. Hodí sa tak nielen do studenej, ale aj do teplej kuchyne – na vysmážanie i ľahké fritovanie. Vydrží až dvakrát dlhšie, ako bežný repkový olej.
Nízky obsah nasýtených mastných kyselín prispieva k znižovaniu LDL cholesterolu. Obsahuje vitamín E.
K dispozícii na mojBidfood.sk:
- 610133 Slnečnicový olej 100 % HOSO Coronet Exclusive 1 x 5 l
- 610063 Slnečnicový olej 100 % HOSO Coronet Exclusive 15 x 1 l
Čo slnečnicový HOSO olej nedokáže?
Čistý slnečnicový HOSO olej bez pridania antioxidantov a odpeňovača však nedokáže dostatočne konkurovať stredne a vysoko záťažovým fritovacím olejom a tukom ako sú špeciálne zušľachtené fritovacie produkty Palmolein, Fritostar Coronet alebo Super frit Magic Chef.
Viac o problematike olejov nájdete v článku: