Mrazená zelenina plná vitamínov
Už ste niekedy premýšľali nad tým, čo sa deje so zeleninou po zbere?
-
Čerstvá úroda je z farmy ihneď prevezená k strojovému spracovaniu neďaleko polí.
-
Po očistení je ihneď tepelne opracovaná (blanšírovaním alebo v pare) a šokovo zamrazená.
-
Celý proces spracovania trvá max. 4 hodiny od zberu, čím si zelenina počas celej doby trvanlivosti uchováva svoje nutričné hodnoty, živiny a minerály zo dňa zberu.
-
V spracovateľskom závode je zelenina pod neustálou laboratórnou kontrolou.
Viete, že...
... mrazený špenát má i po 2 rokoch rovnaký obsah vitamínov ako čerstvý, skladovaný 2 dni pri bežných podmienkach?
Mrazená zelenina je praktická!
S mrazenou zeleninou ušetríte čas, pretože
ju k Vám privezieme už očistenú, nakrájanú v rôznych tvaroch a pripravenú k vareniu.
Pretože mrazená zelenina je roztriedená a šokovo zamrazená ihneď po zbere,
dovezieme ju k Vám počas celého roku vždy v rovnakej kvalite!
Mráz je navyše najšetrnejší konzervant, a preto sa do mrazenej zeleniny nemusia pridávať žiadne stabilizátory, chemické konzervanty ani farbivá.
Odporúčaná príprava mrazenej zeleniny...
Mrazenú zeleninu je vhodné pred tepelnou úpravou nechať povoliť.
V prípade, že do vývaru alebo iných teplých pokrmov nasypete zamrazenú tak pokrm vystavíte veľkému teplotnému šoku, ktorý ovplyvní finálnu chuť a kvalitu.
Zeleninu väčšinou pridávame do pokrmou až ku koncu ich tepelnej úpravy, aby sme zachovali jej farbu.
Vhodné tepelné úpravy:
-
varenie v pare: najšetrnejšia úprava zeleniny, najčastejšie sa využívajú teploty od 65°C do 90°C
-
blanšírovanie: zeleninu krátko sparíme vo vriacej vode a potom ihneď vychladíme v ľadovej vode
-
restovanie: rýchla úprava na tukoch alebo oleji, zelenina sa iba prehrieva, aby zostala chrumkavá a nezmenila farbu