Mäso, jeho delenie a použitie 2 | Hovädzie mäso
Hovädzie mäso
Hovädzie mäso je mäso z hovädzieho dobytka,t.j. jalovíc, kráv, býčkov a býkov. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín a minerálov a zaisťuje tak prirodzenú rovnováhu vo výžive. Ako prírodný produkt je významnou súčasťou zdravého stravovania. Hovädzie mäso je tiež vysoko cenené v súvislosti so zdravým životným štýlom a návykmi. Plemená dobytkov sú chované na produkciu mlieka a mäsa. V tomto prípade sa jedná o mäsové plemená, kde najmä pri mladých zvieratách je mäso jasno červenej farby a vynikajúcej kvality. Čím je dobytok starší, tým je farba mäsa tmavšia a konzistencia tuhšia. Vyžaduje si potom dlhšiu tepelnú úpravu. Základným delením hovädzieho mäsa je rozdelenie na mäso predné a zadné. Predné mäso je tvorené najmä menšími svalmi, ktoré v bohatej miere obsahujú väzivo a sú tučnejšie. Naopak zadné mäso je tvorené väčšími svalmi, ktoré sú charakteristické svojou chudosťou.
Kompletný sortiment bravčového, hovädzieho, steakového, teľacieho, jahňacieho, kozacieho a králičieho či divinového mäsa nájdete v našom novom katalógu.
Prelistujte si náš nový katalóg: MÄSO PRE GASTRONÓMIU
Hovädzie stehno
Hovädzie stehno je tzv. hovädzie zadné mäso, považované za jedno z najhodnotnejších častí hovädzieho.Stehno delíme na niekoľko častí: orech, vrchný a spodný šál a kvetovú špičku. Jednotlivé svaly obsahujú veľmi málo tuku a väziva. Jedná sa tak o veľmi chudé časti mäsa.
Hovädzí krk
Hovädzí krk je časť predného hovädzieho mäsa zložená z viacerých menších svalov. Svalovina je prerastenejšia so silnými vláknami, avšak vďaka pomerne vyváženému pomeru tuku a svaloviny má veľmi dobré kulinárske vlastnosti. Je vhodná nielen na dusenie a varenie, ale aj na výrobu mletého mäsa a výrobkov z neho.
Hovädzie plece
Ide o najsvalnatejšiu časť obsahujúcu veľké svaly s pomerne malým obsahom väziva a tuku. Pliecko ďalej delíme na plece veľké, okrúhle (tzv. falošnú sviečkovú) a lúpané. Lúpané pliecko je charakteristické šľachou, ktorá svalom horizontálne prechádza. Po riadnej tepelnej úprave zmäkne alebo sa úplne rozpustí a okrem toho zvýrazní chuť mäsa.
Hovädzia sviečková
Nachádza sa pod nízkym roštencom
a pri delení zadnej štvrte sa odrezáva. Silnejší zadný koniec sviečkovej sa označuje ako palec, úzky predný koniec ako špička. Svalovina sviečkovej má veľmi jemné vlákna, obsahuje veľmi málo väziva a tuk iba na povrchu svalu. Sviečková sa používa na pečenie, ale hojne tiež na steakovú úpravu.
Hovädzia nožina
(glejovka, lýtko, kližka)
Hovädzia nožina je časť na tzv. predlaktí nohy zvieraťa. Nožinu tak delíme na časť prednú a zadnú. Ide o menšie svalové celky obsahujúce veľa väziva. Nožina je preto ideálna surovina napr. na prípravu gulášu.
Hovädzia roštenka
Hovädzí roštenec je chrbtová časť zadnej štvrte. Svalovinu tvoria pomerne rozsiahle svalové celky chrbtových svalov, ktoré sú zvlášť mohutné v prednej časti. Na povrchu roštenky je podľa tučnosti konkrétneho kusu zvieraťa slabšia alebo silnejšia vrstva tuku. Používa sa hlavne na pečenie a dusenie.
Hovädzie mäso na guláš
Hovädzia nožina je svojim zložením ideálnou surovinou pre výrobok hovädzie mäso na guláš.