Zoznam alergénov

Slovenské reštaurácie vsádzajú v jedálnych lístkoch väčšinou na čísla alergénov pri názvoch pokrmov a vysvetľujúcu tabuľku alergénov, kde sú popísané. Často sa na ne pýtate, a preto Vám prinášame stručný zoznam i tabuľku alergénov na stiahnutie.

13. decembra 2014 bolo uvedené do platnosti Nariadenie EÚ 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom. Môžete si ho zdarma stiahnuť na www.eur-lex.europa.eu. Príloha  tohto nariadenia obsahuje oficiálny prehľad alergénov vrátane všetkých detailov a výnimiek.

Tabuľka alergénov

Nižšie je uvedený stručný prehľad alergénov. Vždy sa jedná nielen o vypísané produkty, ale tiež o výrobky z nich! U oxidu siričitého a siričitanov uvádzame  čísla „éčok“, pretože sa v zložení namiesto ich menných označení vyskytujú práve E kódy.

Tabuľka v priloženom súbore na záver obsahuje okrem údajov nižšie ešte stĺpec s originálnym znením Prílohy II Nariadenia EÚ 1169/2011.


 

Výpis alergénov a stopových množstiev môžete nájsť v zložení produktov na portáli mojBidfood.sk po prihlásení.

   Glutén                                                                             pšenica (napr. pšenica špaldová a pšenica khorasan), raž, jačmeň, ovos
2     Kôrovce
3     Vajcia
4     Ryby
5     Arašidy                                                                                                                                                                           podzemnica olejná
6     Sója                                                                                                                                                                                              Sójové bôby
7     Mlieko
8     Orechy                                                                                                                                              Mandle, lieskové oriešky, vlašské orechy, kešu oriešky,pekanové orechy, brazílske orechy, pistáciové oriešky, makadamové orechy a queenslandské orechy.  
9     Zeler
10   Horčica
1   Sezam                                                                                                                                                                                Sezamové semená
12   Oxid siričitý a siričitany                                                                                 E 220, E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 227, E 228
13   Vlčí bôb
14   Mäkkýše

Priložené súbory: 
PřílohaVelikost
Office spreadsheet icon tabu-ka-alergenov.xls33.5 KB
Mohlo by vás zaujímať
Ďakujeme všetkým návštevníkom Bidfood Expo 2018 za stretnutie na najväčšej gastronomickej udalosti roka pre odbornú verejnosť v SR. Veríme, že sme Vás dokázali inšpirovať a ceníme si spätnú väzbu, ktorá nás motivuje k ďalšej práci.
Vážení obchodní partneri, prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov a do nového roku 2019 Vám želáme hlavne veľa zdravia, šťastia a pracovných i osobných úspechov.