Zoznam alergénov
Slovenské reštaurácie vsádzajú v jedálnych lístkoch väčšinou na čísla alergénov pri názvoch pokrmov a vysvetľujúcu tabuľku alergénov, kde sú popísané. Často sa na ne pýtate, a preto Vám prinášame stručný zoznam i tabuľku alergénov na stiahnutie.
13. decembra 2014 bolo uvedené do platnosti Nariadenie EÚ 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom. Môžete si ho zdarma stiahnuť na www.eur-lex.europa.eu. Príloha tohto nariadenia obsahuje oficiálny prehľad alergénov vrátane všetkých detailov a výnimiek.
Tabuľka alergénov
Nižšie je uvedený stručný prehľad alergénov. Vždy sa jedná nielen o vypísané produkty, ale tiež o výrobky z nich! U oxidu siričitého a siričitanov uvádzame čísla „éčok“, pretože sa v zložení namiesto ich menných označení vyskytujú práve E kódy.
Tabuľka v priloženom súbore na záver obsahuje okrem údajov nižšie ešte stĺpec s originálnym znením Prílohy II Nariadenia EÚ 1169/2011.
Výpis alergénov a stopových množstiev môžete nájsť v zložení produktov na portáli mojBidfood.sk po prihlásení.
Glutén pšenica (napr. pšenica špaldová a pšenica khorasan), raž, jačmeň, ovos 2 Kôrovce 3 Vajcia 4 Ryby 5 Arašidy podzemnica olejná 6 Sója Sójové bôby 7 Mlieko 8 Orechy Mandle, lieskové oriešky, vlašské orechy, kešu oriešky,pekanové orechy, brazílske orechy, pistáciové oriešky, makadamové orechy a queenslandské orechy. 9 Zeler 10 Horčica 1 Sezam Sezamové semená 12 Oxid siričitý a siričitany E 220, E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 227, E 228 13 Vlčí bôb 14 Mäkkýše