Regulácia akrylamidu v potravinách
Potenciálne rakovinotvorný akrylamid vzniká pri vysmážaní hranolčekov alebo pečení pečiva. Od 11. apríla 2018 vstúpilo do platnosti Nariadenie komisie EU 2158/2017, vďaka ktorému by sa obsah akrylamidu mal znižovať. Zákazníci Bidfoodu sa novej legislatívy nemusia obávať.
Akrylamid vzniká úplne bežne pri vysmážaní alebo pečení potravín s vysokým obsahom sacharidov – predovšetkým zemiakov, obilnín a kávových zŕn. Potravinám dodáva typickú chuť, vôňu, textúru a vzhľad. Výskyt akrylamidu nie je možné úplne zamedziť, je však možné jeho množstvo znížiť.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) v roku 2015 potvrdil, že akrylamid potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Európska únia sa preto prostredníctvom Nariadenia komisie EU 2158/2017, ktoré je platné
od 11. apríla 2018, snaží obsah akrylamidu v potravinách regulovať.
Spoločnost Bidfood Slovakia s.r.o. už podnikla všetky potrebné kroky. Naši dodávatelia potvrdili, že uvedené nariadenie a z neho vyplývajúce požiadavky implementovali do svojich výrobných procesov a následne i na obaly tovarov.
Fotografie sú použité zo stránky Zlaté pravidlá pre smaženie, kde nájdete podrobný návod na smaženie hranolčekov.Bohužiaľ k Nariadeniu komisie EU 2158/2017 doposiaľ chýba ucelený výklad a stanovisko resp. prístupy dozorných orgánov ku kontrole plnenia požiadaviek nariadenia. Odporúčanie od Bidfood zákazníkov znie: Pri dodržaní postupu na prípravu uvedeného v návode zostane obsah akrylamidu pod odporúčanou hranicou.