Parmezán alebo parmazán? Ktorý je ten pravý?
17. 8. 2023

Parmezán alebo parmazán? Ktorý je ten pravý?

Parmezán aj parmazán sú slovenské preklady Parmigiano Reggiano. Tento extra tvrdý syr sa vyrába iba v Taliansku za veľmi prísnych podmienok, ktorého dodržiavanie kontroluje nato určené konzorcium. Veľmi dlhú históriu, striktné podmienky výroby a dohľad má aj výroba syru Grana Padano. Medzi ďalšie extra tvrdé syry patrí napríklad Gran Biraghi alebo Gran Moravia, čím sa však líši?

Parmigiano Reggiano = parmazán i parmezán

Deväť storočí histórie v sebe uchováva syr Parmigiano Reggiano vďaka konzorciu, ktoré kontroluje dodržiavanie podmienok výroby a kvót, koľko foriem parmezánu môžu mliekarne vyrobiť. Kvalitu a pravosť každého cca 35 kilogramov ťažkého syra potvrdzuje pečiatka konzorcia. Vďaka údajom z pečiatky je možné spätne dohľadať detailné informácie o výrobe konkrétneho syra. Za rok pustí konzorcium do predaja na 3,5 milióna foriem parmazánu.

Razítko konsorcia Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano sa vyrába len v oblasti okolo mesta Parma ohraničenou severným úbočím Apenín, riekami Po (Pád) a Reno. Z provincií Parma, Reggio Emilia, Modena a častí provincií Bologna a Mantova musí pochádzať tiež mlieko. Používa sa mlieko z večerného (polotučné) a ranného (plnotučné) dojenia od kráv kŕmených výhradne trávou z lokálnych pastvín. Parmazán sa vyrába remeselne; neobsahuje konzervanty; zreje 12 až 24 mesiacov.

  • Bidfood distribuuje Parmigiano Reggiano od výrobcu Latteria Soresina: 1 kg výsek so zrelosťou min. 24 mesiacov

Grana Padano

Latteria Soresina | Grana Padano na Bidfood Expo 2017

Extra tvrdý syr Grana Padano má dokonca o sto rokov dlhšiu históriu ako Parmigiano Reggiano, avšak podmienky výroby a kvóty nie sú tak prísne. Grana Padano sa vyrába v celej oblasti Pádskej nížiny zahrňujúce regióny Piemont, Lombardia a Veneto (Benátsko) a v alpskej provincii Trentino. Konzorcium za rok certifikuje na 5 miliónov foriem Grana Padano.

Na výrobu sa používa čiastočne odtučnené mlieko. Grana Padano obsahuje konzervant vaječný lyzozým a zreje 9 až 20 mesiacov.

  • Bidfood distribuuje Grana Padano od Latteria Soresina, jednotky v predaji tohto syra v Taliansku: cca 1 kg výsek (1/32) so zrelosťou min. 10 mesiacov a strúhaný.

Aktuálny sortiment nájdete na mojBidfood.sk v kategórii:

Gran Biraghi

Rodinná firma Biraghi z regiónu Piemonte vyrábala Grana Padano do roku 1998, kedy vystúpila z konzorcia. Výrobný postup Grana Padano a kvalitu surovín firma zachovala, iba zo zloženia vyradila konzervant vaječný lyzozým. Tak sa zrodil extra tvrdý syr Gran Biraghi s vynikajúcim pomerom kvalita/cena.

  • Bidfood distribuuje Gran Biraghi exkluzívne, všetko so zrelosťou min. 12 mesiacov: cca 4 kg výsek (1/8 formy), 1 kg výsek a hobliny.
Biraghi | Gran Biraghi spicchio (výseč)

Gran Moravia

Extra tvrdý syr Gran Moravia se vyraba ručne v Litoveli na Morave podľa tradičného postupu a receptúry Grana Padano. Formy potom zrejú v Taliansku v oblasti Asiago v najväčšom automatizovanom sklade v Európe, ktorý bol otvorený v roku 2022. Gran Moravia obsahuje konzervant vaječný lysozým.

  • Bidfood distribuuje Gran Moravia, všetko so zrelosťou min. 9 mesiacov: 1 kg výsek, hobliny a strúhaný.
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí