Parmezán alebo parmazán? Ktorý je ten pravý?

Parmezán aj parmazán sú slovenské preklady Parmigiano Reggiano. Tento extra tvrdý syr sa vyrába iba v Taliansku za veľmi prísnych podmienok, ktorého dodržiavanie kontroluje nato určené konzorcium. Veľmi dlhú históriu, striktné podmienky výroby a dohľad má aj výroba syru Grana Padano. Medzi ďalšie extra tvrdé syry patrí napríklad Gran Biraghi alebo Gran Moravia, čím sa však líši?
Objednať môžete online po prihlásení na mojBidfood.sk (noví zákazníci musia vyplniť registračný formulár) alebo volajte na Zákaznícke centrum tel. 032/ 774 28 50, 0912 05.

Pamigiano Reggiano

Pečiatka konzorcia Parmigiano Reggiano
Pečiatka konzorcia Parmigiano Reggiano            

Desať storočí histórie v sebe uchováva Parmigiano Reggiano vďaka konzorciu, ktoré kontroluje dodržiavanie podmienok výroby a kvót, koľko foriem parmezánu môžu mliekarne vyrobiť. Kvalitu a pravosť každého cca 35 kilogramov ťažkého syru potvrdzuje pečiatka konzorcia. Vďaka údajom z pečiatky je možné spätne dohľadať detailné informácie o výrobe konkrétneho syra.  Vyrába sa iba v oblasti okolo mesta Parma. Na výrobu sa používa mlieko z večerného (polotučné) a ranného (plnotučné) dojenia od kráv kŕmených výhradne trávou z tunajších pastvín. Parmezán sa vyrába remeselne, neobsahuje konzervanty a zreje 12 až 24 mesiacov.
 

Grana Padano

Extra tvrdý syr Grana Padano má dokonca o sto rokov dlhšiu históriu ako Parmigiano Reggiano, avšak podmienky výroby a kvóty nie sú tak prísne. Grana Padano sa vyrába v celej oblasti Pádskej nížiny. Na výrobu sa používa čiastočne odtučnené mlieko. Grana Padano obsahuje konzervant vaječný lyzozým a zreje 9 až 20 mesiacov.
 

Gran Biraghi

Rodinná firma Biraghi z regiónu Piemonte vyrábala Grana Padano do roku 1998, kedy vystúpila z konzorcia. Výrobný postup Grana Padano a kvalitu surovín firma zachovala, iba zo zloženia vyradila konzervant vaječný lyzozým. Tak sa zrodil extra tvrdý syr Gran Biraghi s vynikajúcim pomerom kvalita/cena.
 

Gran Moravia

Gran Moravia

Extra tvrdý syr Gran Moravia vyrába v Českej republike spoločnosť Brazzale Moravia podľa receptúry vychádzajúcej z talianskej tradície. Gran Moravia obsahuje konzervant vaječný lyzozým.

Mohlo by vás zaujímať
Každý rafinovaný rastlinný olej v niečom vyniká a na každý účel sa najlepšie hodí iný. Viete napríklad, prečo nepoužiť na prípravu majonézy slnečnicový olej? A ktorý fritovací olej alebo tuk neprenáša chute a pachy medzi fritovanými pokrmami?
Mäso pod značkou Gurmet spracovávame a vyrábame mäsové výrobky tej najvyššej kvality. Čerstvé mäso sa spracováva vo vlastnom modernom závode v Kralupoch nad Vltavou už od roku 2003.