Zdravie ukryté v strukoch....
Na svete neexistuje potravina rastlinného pôvodu, ktorá by bola bohatším zdrojom bielkovín, než práve strukoviny? Na 100 g strukovín v surovom stave pripadá približne 25 g bielkovín a zároveň 60% sacharidov.
Objednať môžete online po prihlásení na mojBidfood.sk (noví zákazníci musia vyplniť registračný formulár) alebo volajte na Zákaznícke centrum tel. 032/ 774 28 50, 0912 058 150.
Šošovica
Dokázali ju oceniť už dávne národy pred 8 000 rokmi, pre ktorých predstavovala jednu z hlavných surovín. Je v nej ukryté veľké množstvo vápnika, železa, vitamínov skupiny B (B1, B2 a B6). Obsahuje až 7-násobne viac železa ako špenát.
Hrach žltý lúpaný
Pochádza z oblasti Stredomoria a Blízkeho východu, dnes sa pestuje najmä v celom miernom podnebnom pásme aj v chladnejších horských oblastiach trópoch. Obsahuje veľa škrobov, rozpustnej i nerozpustnej vlákniny a napr. antioxidant luteín.
Fazuľa biela
Fazuľa farebná
Pravdepodobne najznámejšia strukovina. Fazuľa sa dnes pestuje v celom tropickom, subtropickom a miernom pásme. Obsahuje veľa vlákniny, bielkovín, vitamaínu B, draslíka a nízke percento tukov. Varí sa dlhšie ako iné strukovina, ale po namočení cez noc zmäkne a jej varenie môžeme výrazne skrátiť použitím tlakového hrnca.
Šošovica červená lúpaná
Dnes poznáme viacero druhov šošovice – žltá, oranžová, zelená, hnedá a tiež aj čierna. Skvelé jedlo získate pri jej kombinácii s ryžou, cestovinami alebo obilninami. V porovnaní s fazuľou je lepšie stráviteľná. Je nabitá zdravými látkami, netreba ju namáčať a k jej príprave postačí doslova pár minút.
Cícer suchý
Je najlepšie stráviteľnou prastarou strukovinou, ktorá pochádza z Ázie. Má jemnú orieškovú chuť a obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákniny i železa. Veľkou výhodou je, že je ľahko stráviteľná a nespôsobuje nafukovanie. Z cícera sa melie aj múka, v Indii zvaná besan. Je zdravou a výživnou potravinou pre diabetikov, celiatikov, vegetariánov i tehotné ženy.