Quinoa...neobvykle všestranná potravina...
Drobné guľaté zrná, pripomínajúce lúpané proso alebo kuskus, sú semená rastliny mrlík čilský. Obsahuje vysoký podiel bielkovín (od 12 do 22%), vitamínov a minerálov.
Quinoa (vyslovuje sa „keen-wah“) je rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Jej semena sa tradične používali ako obilnina – mlela sa z nich múka alebo sa používala na prípravu kaší a zahustení polievok.
Inkovia quinou uctievali ako „matku zŕn“. V poslednom období sa vďaka svojím úžasným vlastnostiam teší obrovskému záujmu. Existuje v troch druhoch. Najbežnejšia je biela, ktorá má jemnú maslovú chuť. Podobá sa bielej ryži, ale je oveľa zdravšia. Červená quinoa je chrumkavejšia, s orieškovou príchuťou.
Objednať môžete online po prihlásení na mojBidfood.sk (noví zákazníci musia vyplniť registračný formulár) alebo volajte na Zákaznícke centrum tel. 032/ 774 28 50, 0912 058 150.Quinoa biela
Quinoa červená
Liečivé vlastnosti
Vďaka vysokému podielu horčíka a vitamínu B2 prospieva quinoa ľudom trpiacim migrénami a ako celozrnná potravina obsahujúca vlákninu pomáha aj so znižovaním krvného tlaku, s prevenciou proti kardiovaskulárnym chorobám, rakovine alebo cukrovke.
Viete, že...Pri pečení môžete časť bežne používanej múky nahradiť quinoovou a zvýšiť tak výživovú hodnotu.
Spôsob prípravy
Ako väčšina obilnín, aj quinoa počas varenia naberá na objeme. Pri príprave dodržiavajte pravidlo podielu 1:2, teda jeden diel quinoi na dva diely vody. Obilninu nie je potreba dopredu prepierať, ani namáčať a varenie trvá 15 minút. Správne uvarená quinoa trochu pripomína kuskus, ale na rozdiel od kuskusu zľahka chrumká pod zubami.