Prečo a ako servírovať hummus
Hummus, pochúťka z východného stredomoria, je obľúbený nielen v arabských krajinách, Grécku a Španielsku, ale taktiež v USA či Veľkej Británii. V posledných rokoch sa stále častejšie objavuje aj v slovenskom jedálničku. Vyniká výnimočnými výživovými hodnotami a širokými možnosťami v studenej aj teplej kuchyni. Je možné ho servírovať ako hlavný chod, prílohu alebo dip.
Zloženie hummusu a zdravie
Hummus sa vyrába z čisto rastlinných produktov (neobsahuje žiadne konzervanty, chémiu ani glutaman):
- cícer, strukovina známa taktiež pod názvom rímsky hrach
- tahini, sezamová pasta – sezam sa objavuje v legendách ako symbol nesmrteľnosti
- olivový olej
- citrónová šťava
- morská soľ
Hummus má nielen lahodnú chuť, ale je taktiež nutričným pokladom. Obsahuje kvalitnú rastlinnú bielkovinu, zložité sacharidy s nízkym glykemickým indexom, prospešné nenasýtené tuky (poly- a mono-nenasýtené vrátane omega-3), vlákninu a komplex vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov a aminokyselín. Je bohatý na vlákninu. Ako čisto rastlinný zdroj neobsahuje žiadny cholesterol.
Vďaka tejto kombinácii je optimálnou potravinou pre osoby trpiace nadváhou či obezitou, zápchou, pre vegetariánov, vegánov, tehotné a dojčiace ženy, deti, dospievajúcich, seniorov a všetkých, ktorí dbajú o svoje zdravie. Hummus spoľahlivo zasýti. Má vynikajúci efekt pri budovaní svalstva. Podporuje imunitný a zažívací systém. Prispieva k zníženiu rizika vzniku civilizačných ochorení, ako sú srdcovo-cievne choroby, cukrovka 2. typu či nádorové ochorenia. V neposlednom rade zlepšuje zdravie a krásu pokožky, vlasov a nechtov.
Aktuálny sortiment hummusov nájdete na mojBidfood.sk v kategórii:
Servírovanie hummusu
Hummus chutí za studena i za tepla, samostatne alebo ako súčasť pokrmov. Servírovať ho môžete ako hlavné jedlo, na raute, na raňajky či desiatu:
- dip/nátierka s čerstvým pečivom, arabským alebo pita chlebom, tortillou, nachos, krekrami, k zelenine, chipsom, slaným sušienkam
- príloha vynikajúci ku kuracím krídelkám, šťavnatému steaku, vysmážanému mäsu, rybám, grilovanej alebo obaľovanej zelenine a zeleninovým šalátom
-
hlavný chod, napríklad so zeleninou a pečivom
-
do omáčok a mäsových štiav ako zdravé a bezlepkové zahusťovadlo
-
do šalátových zálievok