Prečo a ako servírovať hummus
10. 12. 2021

Prečo a ako servírovať hummus

Hummus, pochúťka z východného stredomoria, je obľúbený nielen v arabských krajinách, Grécku a Španielsku, ale taktiež v USA či Veľkej Británii. V posledných rokoch sa stále častejšie objavuje aj v slovenskom jedálničku. Vyniká výnimočnými výživovými hodnotami a širokými možnosťami v studenej aj teplej kuchyni. Je možné ho servírovať ako hlavný chod, prílohu alebo dip.

Zloženie hummusu a zdravie

Hummus sa vyrába z čisto rastlinných produktov (neobsahuje žiadne konzervanty, chémiu ani glutaman):

  • cícer, strukovina známa taktiež pod názvom rímsky hrach
  • tahini, sezamová pasta – sezam sa objavuje v legendách ako symbol nesmrteľnosti
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • morská soľ
Hummus – pochoutka z cizrny, sezamové pasty a olivového oleje

Hummus má nielen lahodnú chuť, ale je taktiež nutričným pokladom. Obsahuje kvalitnú rastlinnú bielkovinu, zložité sacharidy s nízkym glykemickým indexom, prospešné nenasýtené tuky (poly- a mono-nenasýtené vrátane omega-3), vlákninu a komplex vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov a aminokyselín. Je bohatý na vlákninu. Ako čisto rastlinný zdroj neobsahuje žiadny cholesterol.

Vďaka tejto kombinácii je optimálnou potravinou pre osoby trpiace nadváhou či obezitou, zápchou, pre vegetariánov, vegánov, tehotné a dojčiace ženy, deti, dospievajúcich, seniorov a všetkých, ktorí dbajú o svoje zdravie. Hummus spoľahlivo zasýti. Má vynikajúci efekt pri budovaní svalstva. Podporuje imunitný a zažívací systém. Prispieva k zníženiu rizika vzniku civilizačných ochorení, ako sú srdcovo-cievne choroby, cukrovka 2. typu či nádorové ochorenia. V neposlednom rade zlepšuje zdravie a krásu pokožky, vlasov a nechtov.

Servírovanie hummusu

Hummus chutí za studena i za tepla, samostatne alebo ako súčasť pokrmov. Servírovať ho môžete ako hlavné jedlo, na raute, na raňajky či desiatu:

  • dip/nátierka s čerstvým pečivom, arabským alebo pita chlebom, tortillou, nachos, krekrami, k zelenine, chipsom, slaným sušienkam
  • príloha vynikajúci ku kuracím krídelkám, šťavnatému steaku, vysmážanému mäsu, rybám, grilovanej alebo obaľovanej zelenine a zeleninovým šalátom
  • hlavný chod, napríklad so zeleninou a pečivom

  • do omáčok a mäsových štiav ako zdravé a bezlepkové zahusťovadlo

  • do šalátových zálievok

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí