Od Tatárov k hamburgeru...

Šťavnaté mäso, množstvo zeleniny, lahodný dip a prídel hranoliek. To je to, čo milujeme na hamburgeroch! Aktuálnu sezónu môžeme nazvať aj burgerovým rajom, pretože letné grilovačky sa neodmysliteľne spájajú s týmto "hriešnym" pokrmom. Ale, ako sa vraví, aj oči jedia, preto by ste prezentácii burgerov mali venovať špeciálnu pozornosť. Spoločnosť Bidfood vám s ňou pomôže!

Tiež považujete hamburger za výtvor Američanov? Asi vás prekvapí fakt, že pôvod tohto pokrmu treba hľadať práve v Európe, a to už u Tatárov. Tí pod sedlami svojich koňov prevážali mäso, čo malo pomôcť k tomu, aby bolo jemnejšie. Po menších obmenách sa zrodil Tatársky biftek. Jeho tvorcami sú prekvapivo Rusi, ktorí si ho od Tatárov privlastnili.

Keďže v tom čase prekvital obchod na mori, Rusi sa dostali aj do nemeckého prístavného mesta Hamburg. Šikovní Nemci tento pokrm prevzali a obohatili ho o cibuľu, koreniny a strúhanku. Novinkou tiež bolo, že ho tepelne spracovali. Aj keď vtedy to bol pokrm chudobných, dnes mu na chuť príde takmer každý. Migráciou Nemcov sa Hamburský steak, ako ho oni nazývali, dostal aj do iných končín sveta.

A tu sa dostávame aj do Ameriky, kde hamburger zažil ozajstný boom! Rýchla doba priala Američanom, ktorí hľadali možnosti, vďaka ktorým by sa mäso dalo jesť aj pri chôdzi. A tak ho vložili medzi dva chleby a pomenovali ho hamburger.

Na prezentácii záleží

Dnes už hamburger pripravujeme na mnoho spôsobov. Hovädzí je klasika, no čo tak skúsiť morčací, jahňací či zeleninový a vymeniť žemľu za pita chlieb alebo šampiňóny? K tomu pridať prezentáciu á la šéfkuchár a z pokrmu pre chudobných robotníkov sa stáva majstrovské dielo. Spoločnosť Bidfood vám v tom pomôže!

Na e-shope mojBidfood.sk nájdete široké portfólio produktov slúžiacich k prezentácii burgerov na úrovni.

Doménou hamburgerov je šťavnaté mäso. Netrápte sa dlhou prípravou a tvorbou mäsa. Predpečený hovädzí burger vám nielen ušetrí čas, ale uchováva si aj čistú chuť hovädzieho mäsa. Vďaka tomu, že je predpečený, pri spracovaní na grile pred podávaním už dochádza len k minimálnej strate.

342270_hovadzi_burger_predpeceny_0.jpg

Kto by to bol povedal, že obracačka je základom správneho hamburgeru? Vďaka nej sa vám mäso na grile pri obracaní nerozpadá, drží vcelku a uchováva si tak šťavnatosť.

830831_obracacka_na_hamburgery.jpg

Hamburger na porcelánovom tanieri sa už "nenosí". Prezentujte svoj výtvor na doske, oválnom bambusovom tanieri či štýlovej paletke a pokrmu dodáte nový rozmer.

kolaz_podnosy.jpg

Ak papierovú krabičku na hamburger považujete za prežitok, musíme vás vyviesť z omylu. Burger vložený do krabičky môže totiž naozaj pôsobiť štýlovo. 

550157_krabicka_burger.jpg

Aký by to bol hamburger, keby sa k nemu nepodávali aj hranolky? Servírujte ich v mini fritovacom košíku vystlanom vreckom á la noviny či v plechovom kýbliku a uvidíte, ako vaši zákazníci ocenia túto nápaditosť.

kolaz_burger_kyblik_a_kosik.jpg

Prečo dip schovávať v žemli? Naservírujte ho v nerezovej miske a dajte tak zákazníkovi možnosť určiť si, aké množstvo mu vyhovuje.

831650_miska_na_dipy_nerez_1.jpg

K dokonalému hamburgeru stačí malý trik

  • mäso v hamburgeri by malo byť šťavnaté, preto ním pri opekaní zbytočne nehýbte, aby nevytekala jeho šťava
  • extra chuť dosiahnete, ak prekrojenú žemľu potriete maslom alebo bravčovou masťou a opečiete
  • plátkový syr položte na horúce mäso, nielenže sa krásne roztečie, ale aj jeho chuť sa rozvinie
  • aby ste neprebili chuť mäsa a žemle, používajte len červenú cibuľu, chuť ktorej nie je tak agresívna
  • omáčka alebo dip sú v hamburgeri nutnosťou, nikdy však nekombinujte viac ako dva druhy

Mohlo by vás zaujímať
Ďakujeme všetkým návštevníkom Bidfood Expo 2018 za stretnutie na najväčšej gastronomickej udalosti roka pre odbornú verejnosť v SR. Veríme, že sme Vás dokázali inšpirovať a ceníme si spätnú väzbu, ktorá nás motivuje k ďalšej práci.
Vážení obchodní partneri, prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov a do nového roku 2019 Vám želáme hlavne veľa zdravia, šťastia a pracovných i osobných úspechov.