V hlavnej úlohe RYŽA!
Ryža guľatá Scotti
Jedná sa o klasickú bielu ryžu, ktorá sa počas spracovania lúpe a brúsi, čím sa zbaví vonkajšej šupky. Neobsahuje veľa tuku, a preto je možné ju skladovať bez rizika žltnutia. Jemná neutrálna chuť bez zemitých prvkov preberá aromatické a chuťové komponenty prímesí, takže je možné o nej povedať – čo ku mne pridáš, tým budem chutiť. Tento typ je ideálny na prípravu rizota, sladkých nákypov a kaší.
Ryža Parboiled Scotti
Je pripravená špeciálnou technológiou, počas ktorej sa zrná namočia do vody a potom sa všetky živiny pôsobením pary a vysokého tlaku vtlačia do vnútornej časti zrna. Až 80 % cenných látok zo šupiek sa pod tlakom pretlačí do zrniečok. Následne sa ryža brúsi a leští. Za surova je žltkastá, po uvarení pekne zbelie a absorbuje viac vody. Je ideálna ako príloha k dusenému mäsu a k omáčkam.
Ryža Basmati
Populárne dlhé zrná ryže s jemnou vôňou a výraznou orieškovou chuťou. Je ľahko stráviteľná a prirodzene bezgluténová. Je označovaná ako kráľovná medzi ryžami. Po uvarení sa nelepí, je sypká a kyprá. Obľúbená hlavne v indickej kuchyni, kde sa pripravuje na mnoho spôsobov.
Ryža Arborio na rizoto
Ryža Carnaroli na rizoto
Pochádzajú z Talianska a pripravíte z nich pravé talianske rizoto. Guľaté perličkové zrnká sa po uvarení spoja na krémovitú hmotu, pretože vstrebajú veľké množstvo vody. Zrniečka sú po uvarení mäkké na povrchu a vo vnútri pevné na skus.
Carnaroli sa veľmi podobá na ryžu Arborio. Pri varení sa však zrná ešte väčšmi zaguľatia a vstrebajú viac vody.
Ryža dlhozrnná Scotti
Dlhozrnný variant bielej ryže je ideálny ako príloha k duseným mäsám, mexickým mäsovým zmesiam a k pikantným omáčkam, nakoľko sa nelepí. Pri úprave rozhoduje jej kvalita – zlomky a poškodené jadrá by sa v kvalitnej ryži nachádzať nemali. Keďže dlhozrnná ryža tvorí podstatnú chuťovú súčasť pokrmu, na jej výbere sa neoplatí šetriť.
Ryža Parboiled s divokou ryžou
Indická alebo „divá ryža“ nie je pravá. Dlhé čiernohnedé semená patria americkej vodnej tráve zizanii. Majú vysoký obsah vitamínov skupiny B a je možné ich pridať k iným druhom ryže a vytvoriť tak zaujímavú farebnú kombináciu. Čierno – biela zmes vyzerá efektne nie len v šalátoch, ale aj ako netradičná príloha.
Ryža Jazmínová
Spoznáte ju po jemnej kvetinovej vôni. Pochádza z Thajska a po uvarení sa lepí, takže je vhodná predovšetkým do nákypov a dobre dopĺňa ostré mäsové a zeleninové zmesi. V Ázii je veľmi obľúbená a vďaka svojej lepivosti sa dobre je paličkami.
Ryža naturálna guľatá
Je prírodná, nebrúsená a neleštená. Má hnedú farbu, orieškovú chuť a vďaka svojej úprave je bohatá na vitamíny a minerálne látky. Má vyšší obsah tuku, preto rýchlo žltne. Varí sa oveľa dlhšie ako biela a aj po uvarení je tvrdšia. Ideálna ako príloha k duseným mäsovým alebo zeleninovým zmesiam, k príprave studených ryžových šalátov, či ako závarka do polievky.