Syr je trendy - Od klasiky až po hodnotné občerstvenie pre každého

Viac ako štvrtina celkového denného kalorického príjmu pochádza z občerstvenia. Občerstvenie obsahuje viac ako jedno jedlo z pohľadu tradičného rozdelenia na raňajky, obed a večeru. Je menej obmedzené na konkrétny spôsob podávania. História syrového občerstvenia je výrazná. Dôkazy naznačujú, že syr sa už od staroveku používal ako mobilné a pohodlné občerstvenie. Dozrievanie syra a jeho schopnosť skladovať ho dlhší čas z neho urobili ideálne jedlo pre cestovateľov a prieskumníkov.
Z jednoduchých blokov syra sa produkty postupne vyvinuli do modernej podoby, ktorá zahŕňa všetky tvary syrových guľôčok, minibloky, ďalej syrové nátierky a rôzne technologicky upravené syrové pochúťky. Skvelým príkladom sú syrové výrobky Lučina, tradičná prírodná nátierka, či hravé pareničky, ktoré vyrába spoločnosť Savencia vo svojich závodoch v Hesove, neďaleko Přibyslavi alebo na Liptove, na Slovensku.

Zdravie a wellness ako hlavný trend súčasnosti
Z produktov spoločnosti Savencia je určite zaujímavý Pribináček Kapsík, ktorý je vynikajúci na cesty, do prírody alebo na utlmenie hladu po náročnom tréningu. Spotrebitelia sa tiež výrazne viac ako v minulosti obávajú dopadu obalov na potraviny na životné prostredie. Pokiaľ ide o syry, tu je potrebné urobiť ešte veľa práce, pretože tieto jednoporciové výrobky sú zaťažené individuálnym obalovým materiálom. Napriek tomu sa hľadajú nové spôsoby ako sa priblížiť k šetrnému prístupu k životnému prostrediu.

Prísada, ale aj chutné občerstvenie v novej podobe
Okrem inovácií, ktoré sú zamerané čisto a len na ingrediencie, nové koreniny či príchute, dochádza aj k neustálym inováciám v oblasti celých produktov. Prichádzajú nové produkty, ktoré priamo pozývajú zvedavých zákazníkov, aby ich vyskúšali. Hlavné trendy v oblasti syrov v súčasnosti pokrývajú tri oblasti. Prvou z nich sú „cheese crisps“ Sú to chrumkavé syrové lupienky, ktoré predstavujú alternatívu k zemiakovým lupienkom. Vyrábajú sa z veľmi kvalitných syrov a ich textúra zohráva hlavnú úlohu pri získavaní popularity. Novým hitom sú syrové nátierky, ktoré ťažia z toho, že predstavujú všestranné občerstvenie, dajú sa použiť v sendvičoch, na prípravu dipov a podobne. Výrobcovia ich obohacujú o rôzne zaujímavé ingrediencie ako je vláknina, minerály alebo nenasýtené mastné kyseliny. Ak by ste chceli pripraviť skutočne výživnú syrovú nátierku na báze kvalitných surovín, môžeme vám odporučiť Lučinu alebo tradičnú slovenskú bryndzu z nášho závodu na Liptove.

Posledným veľkým trendom sú „fingerfoody“. Ide o produkty s nízkou gramážou, ktoré podávajú reťazce rýchleho občerstvenia - najčastejšie spolu s omáčkou, do ktorej môžu ľudia syr namáčať. Tradičný eidamský syr v tejto oblasti dopĺňa množstvo iných syrov - hermelín, parené syry, ementál alebo syry s modrou plesňou (niva). V súčasnosti pripravujú výrobcovia na obaľovanie týchto pochúťok sofistikovanú zmes pečiva, ktoré sa špeciálne vyrába na tento účel. Táto strúhanka je plná cereálnej zložky a prechádza veľkou kontrolou kvality. Vynikajúcim príkladom „syrového fingerfoodu“ je rad DeliCheese od spoločnosti Savencia. Ponúka kompletnú škálu vyprážaných syrov určených do fritéz, ale aj pre šetrnejšie spôsoby prípravy. Okrem klasického tvaru „placky“ (eidam) alebo kruhu (camembert) môžeme nájsť aj tvar trojuholníka, okrúhleho nugetu alebo tvar šišky (kruh s otvorom).

Odvetvie syrového občerstvenia je dynamické a neustále sa vyvíjajúce odvetvie potravinárskeho priemyslu. Prijatím trendov, ako je zdravie a wellness, inovácia chutí, pohodlie, udržateľnosť a výživa, vytvárajú výrobcovia syrového občerstvenia produkty, ktoré sú chutné a príťažlivé pre široké spektrum spotrebiteľov. Keďže priemysel pokračuje v inováciách, môžeme v nasledujúcich rokoch očakávať ešte atraktívnejšie a chutnejšie syrové občerstvenie.

Ing. Vladimír Čejna, Ph.D., Hesov 421, 582 22 Přibyslav; email: vladimir.cejna@savencia-fd.cz
Savencia Fromage&Dairy Česká republika, a.s., závod Hesov.