Lokše na 33 spôsobov
11. 10. 2023

Lokše na 33 spôsobov

Tenučké zemiakové placky s charakteristickými tmavými pľuzgierikmi nepatria len k husi, kačici alebo bravčovému. Lokše sú univerzálna príloha, ktorá sa hodí taktiež k slaným bezmäsitým i sladkým jedlám alebo k polievke. Obľubu si získavajú aj v rýchlom občerstvení.

Od východného Slovenska po južnú Moravu sa lokše robia zo zemiakov, múky a soli. Rovnako ako hlboko mrazené lokše, ktoré obsahujú 75 % zemiakov a žiadne konzervanty ani iné látky. Niekde napríklad pridávajú aj vajíčko.

Slovenské bramborové lokše | 335415

Jednoducho, napríklad aj v stánku

Slovenské bramborové lokše | 335415

Po upečení na suchej platni, dnes na panvici bez tuku, sa potierajú najlepšie husacím alebo kačacím tukom. Tanier s lokšami je dobré prikryť, aby placky zmäkli a prevoňali. Zmrazené lokše necháme povoliť, oddelíme ich od seba a ohrejeme cca jednu minútu v mikrovlnnej rúre alebo na panvici. Môžeme ich konzumovať aj studené.

K dispozícii na mojBidfood.sk:

Od najjednoduchších tipov
po svätomartinskú hus

Lokše s kachním stehnem a červeným zelím

Kto je netrpezlivý, je lokše len tak na sucho. Alebo ich aspoň potrie rozpusteným maslom a soľou. Niektorí si lokše vychutnávajú s kyslou smotanou.

Tak ako zemiakové placky sú vynikajúce potreté tukom a cesnakom so soľou. Alebo zmesou rozmixovaných oškvarkov, tuku, cibuľky a cesnaku.

Lokše s tukom sa hodia aj k polievkam, napríklad k sladkokyslým strukovinovým.

Lokše sa dajú potrieť aj tvarohovou nátierkou alebo bryndzou a posypať pažítkou a zložiť na štvrtiny alebo zrolovať. Lokše je možné taktiež natrhať a nateplo zmiešať s tvarohom a mliekom.

Lokše plněné uzeným masem a zelím

Lokše sa môžu plniť kvasenou kapustou. Či už samostatne alebo so slaninou, klobásou alebo údeným mäsom.

Lokše s kuřecími játry a kapary

Lokše sa taktiež plnia mletým mäsom. Obľúbené sú aj lokše plnené husacími, kačacími, kuracími alebo bravčovými pečeňami. Zaujímavú verziu tvorí zmes bravčovej pečene, hlivy ustricovej a zeleniny dochutenej rascou, korením a kečupom.

Mnohí zastávajú názor, že k pečenej husi alebo kačici s dusenou červenou kapustou nepatrí iná príloha len lokše.

Lokše nasladko

Najjednoduchšie je lokše natrieť roztopeným maslom a posypať práškovým cukrom. Alebo k cukru pridať mletý mak a zvinúť.

So zemiakovými plackami a tukom výborne vynikne aj slivkový lekvár. Niektorí lekvár posypú ešte škoricou a pokvapkajú rumom. 

Lokše s povidly a mákem

Najobľúbenejšou sladkou klasikou sú lokše omastené tukom, plnené slivkovým lekvárom, mletým makom, cukrom a potom zatočené. Existuje tiež verzia s lekvárom vo vnútri a zmesou maku a cukru na vrchu. Iní si obľúbili ako náplň rôzne druhy ovocia, džemy alebo nutelu. Lokše sa dajú plniť aj kyslou smotanou so škoricovým cukrom, mletými vlašskými orechmi s práškovým cukrom alebo tvarohom a vanilkou.

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí