Dobrí známi (nielen) z alpských zjazdoviek: Germknödel a cisársky trhanec
V 99 percentách rakúskych lyžiarskych stredísk sa nájde len málo parených buchiet, ktoré by sa vyrovnali tým legendárnym – Germknödel od značky Toni Kaise. Tešia sa veľkej obľube už neuveriteľných 55 rokov! Tieto sladké parené buchty sú v zime rovnako neodmysliteľné, ako sneh na svahoch. A ak túžite po ďalšej rakúskej klasike, cisársky trhanec – Kaiserschmarrn, ktorý si obľúbil aj cisár František Jozef I., je ideálny na rýchlu prípravu, ľahký a neodolateľne chutný.
Rakúska parená buchta so slivkovým lekvárom - Riesen Germknödel
Legendárna rakúska parená buchta Toni Kaiser má už 55 rokov! Práve jej výrobca prišiel ako prvý s nápadom mraziť predvarené buchty, čím si dodnes udržal exkluzívne postavenie hlavného dodávateľa pre veľké kuchyne aj stánky s občerstvením.
Táto lahodná nadýchaná buchta sa vyrába len z prvotriednych surovín. Jej lekvárovú náplň zabezpečuje renomovaná rakúska spoločnosť Darbo, známa svojou špičkovou kvalitou.
Predvarené buchty (170 g) stačí len ohriať aj bez predchádzajúceho rozmrazenia. V mikrovlnnej rúre 2 minúty, v konvektomate asi 35 minút. Podávajú sa ako hlavné jedlo alebo dezert s vanilkovou omáčkou a šľahačkou. Skvelé sú aj preliate roztopeným maslom, posypané cukrom alebo makom.
K dispozícii na mojbidfood.sk
- 315563 Rakúske parené buchty so slivkovým lekvárom "GERMKNÖDEL" 170 1 x 3,4 kg
Cisársky trhanec – Kaiserschmarrn
Jeden z najobľúbenejších rakúskych múčnikov by sa dal prirovnať k vysokej nadýchanej palacinke, ktorú kuchár po upečení natrhal na kúsky. Trhanec sa podáva ako hlavné jedlo, dezert aj ako občerstvenie so sebou, napríklad v kornúte.
Podľa jednej z legiend vznikol tento pokrm vďaka dvornému kuchárovi, ktorý sa snažil pripraviť ľahký dezert pre cisárovnú Sisi. Kombinácia nadýchaného omeletového cesta so slivkovým kompótom ju však príliš nenadchla.
Keď jedlo ochutnal František Jozef I., spočiatku ho posmešne nazval „Schmarren“ – čo znamená nezmysel alebo hlúposť. No po prvom súste ho jeho chuť príjemne prekvapila, a tak sa zrodil legendárny „Kaiserschmarrn“ – cisársky trhanec.
Mrazený trhanec Toni Kaiser sa ohrieva s rozpusteným maslom v mikrovlnnej rúre 2,5 minúty, v konvektomate približne 10 minút, na panvici 10 - 12 minút alebo v rúre 25 minút. Po ohriatí sa môže nechať skaramelizovať na horúcom masle s cukrom.
Obvykle sa servíruje s jablčným pyré (Apfelmus) alebo s dusenými slivkami ochutenými škoricou a klinčekmi. Trhanec však nabáda k fantázii. Kombinuje sa aj s ďalším ovocím, zmrzlinou či orechmi.
Servírovať sa môže napríklad s javorovým sirupom, prekladaný lesným ovocím a vanilkovým krémom z mascarpone. Tip na brunch pre odvážlivcov: trhanec zdobený opečenou slaninou s rozmarínom a javorovým sirupom.
K dispozícii na mojbidfood.sk
- 315571 Rakúsky Cisársky trhanec Kaiserschmarrn 1 x 1 kg