Bažant obyčajný
6. 10. 2016

Bažant obyčajný

Bažantie mäso je veľmi cenené pre svoju lahodnú chuť, je nutrične vysoko hodnotné a bohaté na minerály a vitamíny.



Bažant má v našich lesoch a na poliach výborné podmienky. Ideálnymi miestami sú lužné lesy, najmä pozdĺž väčších riek. Hniezdi na zemi pod závojom hustej trávy alebo konármi kríkov.

Do hniezda znáša bažantica 8-18 vajec. Niekedy znesie do jedného hniezda vajíčka viac bažantíc. Na vajíčkach sedí v apríli a v máji približne 24-26 dní.


 


Samec je nápadne a pestro sfarbený, s veľmi dlhými chvosto­vými perami, takže si ho nemôžeme pomýliť s iným vtákom. Často sa bažanty počas dňa objavujú na otvorených poliach a lúkach.
 

Bažant vyniká mimoriadnou žravosťou, je zberateľom hmyzu, ale chytá i mladé hraboše a myši, zbiera slimáky, žerie aj semená a iné časti rastlín, prevažne burín a obilnín.

Objednať môžete online po prihlásení na mojBidfood.sk (noví zákazníci musia vyplniť registračný formulár) alebo volajte na Zákaznícke centrum tel. 032/ 774 28 50, 0912 058 150.

Bažantie stehná
Bažant bez kože
Bažantie prsia
Bažant trupy na polievku

Kuchárske tipy:

Mäso bažantov je hrubé, vláknité, má nízky podiel tuku a obsahuje rad zdraviu prospešných látok – vitamíny skupiny B a tiež minerálne látky ako vápnik, železo, horčík a mangán.

K bažantiemu mäsu sa najviac hodí: bobkový list, cayenské korenie, klinčeky, cesnak, borievka, pór, citrónová tráva, cibuľa, biele, čierne a zelené korenie celé, paprika, rozmarín, šalvia a tymián.


 



Mladé bažanty sa pečú vcelku na víne, na divoko alebo plnené plnkou. Pred pečením je vhodné obaliť mäso plátkami slaniny, aby sa nevysušilo.

Témy
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí