Bažant obyčajný

Bažantie mäso je veľmi cenené pre svoju lahodnú chuť, je nutrične vysoko hodnotné a bohaté na minerály a vitamíny.



Bažant má v našich lesoch a na poliach výborné podmienky. Ideálnymi miestami sú lužné lesy, najmä pozdĺž väčších riek. Hniezdi na zemi pod závojom hustej trávy alebo konármi kríkov.

Do hniezda znáša bažantica 8-18 vajec. Niekedy znesie do jedného hniezda vajíčka viac bažantíc. Na vajíčkach sedí v apríli a v máji približne 24-26 dní.


 


Samec je nápadne a pestro sfarbený, s veľmi dlhými chvosto­vými perami, takže si ho nemôžeme pomýliť s iným vtákom. Často sa bažanty počas dňa objavujú na otvorených poliach a lúkach.
 

Bažant vyniká mimoriadnou žravosťou, je zberateľom hmyzu, ale chytá i mladé hraboše a myši, zbiera slimáky, žerie aj semená a iné časti rastlín, prevažne burín a obilnín.

Objednať môžete online po prihlásení na mojBidfood.sk (noví zákazníci musia vyplniť registračný formulár) alebo volajte na Zákaznícke centrum tel. 032/ 774 28 50, 0912 058 150.

Bažantie stehná
Bažant bez kože
Bažantie prsia
Bažant trupy na polievku

Kuchárske tipy:

Mäso bažantov je hrubé, vláknité, má nízky podiel tuku a obsahuje rad zdraviu prospešných látok – vitamíny skupiny B a tiež minerálne látky ako vápnik, železo, horčík a mangán.

K bažantiemu mäsu sa najviac hodí: bobkový list, cayenské korenie, klinčeky, cesnak, borievka, pór, citrónová tráva, cibuľa, biele, čierne a zelené korenie celé, paprika, rozmarín, šalvia a tymián.


 



Mladé bažanty sa pečú vcelku na víne, na divoko alebo plnené plnkou. Pred pečením je vhodné obaliť mäso plátkami slaniny, aby sa nevysušilo.

Mohlo by vás zaujímať
Ďakujeme všetkým návštevníkom Bidfood Expo 2018 za stretnutie na najväčšej gastronomickej udalosti roka pre odbornú verejnosť v SR. Veríme, že sme Vás dokázali inšpirovať a ceníme si spätnú väzbu, ktorá nás motivuje k ďalšej práci.
Vážení obchodní partneri, prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov a do nového roku 2019 Vám želáme hlavne veľa zdravia, šťastia a pracovných i osobných úspechov.