4Fourfest 2022
13. 5. 2022

4Fourfest 2022

Mladí kuchári z krajín V4 si prišli zmerať svoje sily na súťaži odborných zručností. Hlavnou surovinou na prípravu bol náš pstruh.

V utorok 10.5.2022 sme sa ako jeden z partnerov zúčastnili medzinárodnej súťaže odborných zručností 4FOURFEST, ktorú v Rimavskej Sobote organizovala Stredná odborná škola obchodu a služieb. Zúčastnilo sa jej 31 škôl a viac ako 140 účastníkov. Súťaž začínala skoro ráno. Prvé družstvá začínali variť svoje pokrmy už o 7:00.

Súťažná téma

Téma súťaže bola jar – obdobie farieb a vôní. Úlohou bolo pripraviť 2 porcie jedla z ryby. Bidfood poskytol hlavnú surovinu – pstruha. Zvyšné suroviny na prípravu si musel zabezpečiť každý účastník sám. Úloha bola zostavená v snahe vytvoriť cenovo dostupný pokrm a prispieť k správnemu technologickému spracovaniu mäsa. Priebeh súťaže sledovala odborná porota, ktorá následne prichystané pokrmy i hodnotila. Zastúpenie v porote mal i Bidfood a zloženie bolo nasledovné:

  • Marek Madzík – šéfkuchár Bidfood Slovakia s.r.o.
  • Richard Cisár – predseda poroty, šéfkuchár hotela Dixon v Banskej bystrici a predseda Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov
  • Ivan Vozár – manažér národného tímu kuchárov a cukrárov
  • Daniel Melicherik – predseda Bratislavského klubu SZKC
  • Markéta Hrubešová – čestný hosť, úspešná česká herečka a kuchárka

Pravidlá súťaže

Čas na prípravu pokrmu bol 60 minút. Každý účastník mal k dispozícii vlastný manipulačný priestor pre prípravu inventára či naváženie surovín. Po ukončení súťažnej úlohy mal súťažiaci maximálne 5 minút na upratanie pódiového pracoviska, nakoľko postupne prichádzali ďalší mladí kuchári.

Po vyhodnotení a slávnostnom vyhlásení výsledkov súťaže sa konala recepcia pre víťaza v hoteli Zlatý býk. Každý účastník si zároveň odniesol neoceniteľné skúsenosti, ktoré môže využiť vo svojom ďalšom štúdiu.

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí