Z oceánu priamo na váš tanier – rybie filé seafrozen Nowaco
Viete, z akých rýb sa vyrába filé, ako sa lovia, spracovávajú a čo znamená pojem seafrozen? Roman Staša vám vo videu predstaví cestu filé od vylovenia z oceánu, cez spracovanie v Kralupoch, až po naservírované jedlo na tanieri. Presvedčte sa, že najpredávanejšie porcie filé na Slovensku obsahujú 100% rybieho mäsa bez pridanej chémie.
Kvalita seafrozen
Kľúčovým faktorom pre chuť a kvalitu mrazenej ryby je dosiahnutie čo najkratšej doby medzi výlovom a jej spracovaním. Rybárske lode však lovia ryby aj ďaleko od pobrežia. V prípade suroviny pre filé Nowaco sa výlov sústreďuje juhozápadne od Aljašky (FAO 67). Preto sa ryby začali filetovať a zamrazovať okamžite na palubách lodí. Takáto rybia surovina sa nazýva seafrozen = zamrazené na mori. Na výrobu porcií filé Nowaco sa zásadne používa surovina seafrozen.
Továreň na mori
Morská šťuka sa smie loviť v severovýchodnej časti Tichého oceánu (FAO 67) iba niekoľko týždňov v roku. Spoločnosť American Seafoods, ktorá surovinu pre filé Nowaco dodáva, je držiteľom najväčšej časti ročnej svetovej kvóty na lov Morskej šťuky. Vlastní šesť obrovských rybárskych lodí, kde sa ryby spracovávajú a zmrazujú. To všetko za dodržiavania prísnych loveckých kvót. Každá výroba prebieha pod dohľadom vládneho pozorovateľa.
Roman Staša vás prevedie celou cestou od samotného výlovu ryby pri Oregone, cez spracovanie na lodi Northern Jaeger až po finálne rezanie porcií v Bidfoode v Kralupoch nad Vltavou.
Ryba Merluccius Productus
Výborné rybie mäso z filé Nowaco pochádza z rýb Merluccius productus. Ich obchodný názov podľa platnej legislatívy znie morská šťuka kanadská, prípadne Merlúza alebo Hejk.
Aktuálny sortiment vyhľadáte na mojBidfood.sk pod heslom:
Z USA do Čiech
Seafrozen bloky obsahujú iba celé filety bez pridanej vody a aditív. Mäso vďaka okamžitému spracovaniu nestráca svoju farbu a zachováva si typickú jemnú chuť aj pevnú štruktúru. Mrazené bloky filiet mieria do prevádzky v Kralupoch nad Vltavou, kde sa bloky na pásovej píle rozrezávajú na známe porcie filé rôznych hmotností.