Pečieme s chuťou aj s rozumom
13. 2. 2023

Pečieme s chuťou aj s rozumom

Vôňa čerstvého pečiva je na nezaplatenie. Priláka zákazníkov a vzbudí u nich chuť na čerstvé chrumkavé pečivo. Náklady na dopekanie pečiva môžu byť prekvapivo nízke aj pri vyššej cene elektrickej energie. Ušetriť sa dá pri dodržiavaní piatich zásad.

Efektívny postup pečenia pečiva

1. Rozmrazovať

Dodržiavať doporučenú dobu rozmrazovania pred pečením, ako je uvedené v katalógu Pečivo a dezerty pri každej položke. Vkladanie zmrazeného alebo veľmi studeného pečiva zbytočne ochladzuje pec a predlžuje čas pečenia.

Pečivo Bagetier | pečeme s rozumem

2. Viac várok po sebe

Ráno piecť minimálne dve várky hneď po sebe. Ušetrí sa tým energia potrebná k predhrievaniu pece na pečenie ďalšej várky.

3. Plná pec

Piecť plnú pec (4 plechy), prípadne zníženú náplň (3 plechy). Čím viac kusov sa pečie naraz, tým sa znižujú náklady na upečenie jedného kusu. Pokiaľ sa zdá pečivo pri plnej peci (4 plechy) neupečené, kontaktujte svojho Bidfood pekára, ktorý program upraví.

Pečivo Bagetier | pečeme s rozumem

4. Najskôr bežné, potom jemné

Najskôr pečte bežné pečivo - kaiserky, bagety. Potom jemné pečivo, ktoré sa pečie dlhšie pri nižšej teplote - croissanty, slimáky, záviny.

5. Nepúšťať teplo z pece

Po nahriatí vložiť do pece plechy s pečivom čo najrýchlejšie, aby neuniklo kumulované teplo von. Počas pečenia neotvárať pec. Po upečení a vytiahnutí plechov s pečivom pec rýchlo zavrieť a spustiť ďalší program.

Príklady pečenia a nákladov

Pekári z tímu Bagetier, ktorí technologicky podporujú zákazníkov Bidfood z rady predajní a hotelov, merali spotrebu s pecou Unox Arianna. Náklady na pečenie v plnej peci vychádzajú na kus stále priaznivo.

Napriek tomu, že je pečenie jemného pečiva časovo náročnejšie, náklady na kus sa nezvýšia o toľko pri využití nahriatej pece po predchádzajúcej várke.

Pečivo Bagetier | pečeme s rozumem

Ranné pečenie

  • nahriatie pece cca 6 minút
  • kaiserky a ďalšie bežné pečivo (4 plechy, 48 kusov) cca 9 minút
  • croissanty a ďalšie jemné pečivo (4 plechy, 36 kusov) cca 17 minút

celkový čas zapnutia pece 32 minút a spotreba 1,5 kWh na 84 kusov pečiva.

Poobedné pečenie 

  • nahriatie pece cca 6 minút
  • kaiserky a ďalšie bežné pečivo (4 plechy, 48 kusov) cca 9 minút

celkový čas zapnutia pece 15 minút a spotreba 0,7 kWh na 48 kusov pečiva.

Ranné + poobedné pečenie

celkový čas zapnutia pece 47 minút za deň a spotreba 2,2 kWh na 132 kusov pečiva.

Aktuálny sortiment nájdete na e-shope mojBidfood.sk v kategórii:

Pečivo a dezerty

S otázkami ohľadom Vašej pekárne sa s dôverou obráťte na svojho obchodného zástupcu, zákaznícke centrum alebo našich pekárov - špecialistov:

  • Západ - Peter Bilčík:  +421 905 764 509
  • Stred - Tibor Štefanatný: +421 907 161 363
  • Východ - Peter Konôpka: +421 915 656 982

e-mail:  pekar@bidfood.sk

Témy
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí