Morské špeciality
6. 12. 2022

Morské špeciality

Krevety patria medzi najobľúbenejšie morské plody. Viete však, ako sa napríklad delia alebo označujú?

Krevety sa prirodzene vyskytujú v Tichom a Indickom oceáne. Majú nízky obsah tuku, vysoký obsah bielkovín a Omega-3 mastných kyselín. Taktiež obsahujú vitamín B12, jód a ďalšie prospešné látky.

Krevety majú aj veľmi široké využitie v kuchyni. Môžeme z nich pripraviť veľké množstvo pokrmov. Ich príprava nie je zložitá. Môžeme ich grilovať, restovať, dusiť či piecť. Tepelná úprava trvá iba niekoľko minút v závislosti na veľkosti kreviet. Najlepšie sa kombinujú s cesnakom, bylinkami, citrónom alebo ázijským korením(zázvor, čili, koriander, kari...). Surové krevety majú šedú farbu a po tepelnej úprave sčervenajú vďaka látke astaxanthin (karotenoid).

Delenie kreviet

Krevety delíme do niekoľkých kategórií:

Black Tiger

  • krevety majú pevnejšie mäso (rastú pomalšie) ako Vannamei, no chuťovo sú takmer identické
  • majú tmavšiu farbu a na chrbte čierne pruhy
Krevety Black Tiger
Krevety Vannamei

Vannamei

  • majú svetlo šedú farbu, sú o niečo lacnejšie
  • lacnejšie, jednoduchšie farmovanie
  • menšie ako tigrie krevety

Koktejlové

  • ide o najmenší druh kreviet
  • veľmi široké využitie
Krevety koktejlové

Krevety nájdete aj v našom e-shope mojBidfood.sk:

Označovanie kreviet

Na baleniach kreviet sa môžete stretnúť s číselným označením. Tento údaj nás informuje, že čím menšie číslo pri krevete, tým sú krevety väčšie. Pri celých krevetách označuje číslo počet kusov do kila, napríklad 16/20 znamená, že v kilograme je 16 – 20 ks celých kreviet. Pri chvostoch z kreviet označuje číslo počet kusov v britskej libre (454 g), napríklad 16/20 znamená, že v jednej libre je 16 – 20 ks chvostíkov.

Ak sme vám spravili chuť a radi by ste si krevety objednali, neváhajte navštíviť náš e-shop mojbidfood.sk.

 

pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí
pozadí