Správna príprava steaku v 3 krokoch

Príprava šťavnatého steaku je pomerne jednoduchá a výsledok môže byť nečakane dobrý! 1/ Odpočinok, 2/ Grilovanie, 3/ Dochutenie. A niekoľko dôležitých poznámok ku každému kroku.

1/ Steak nechajte pri izbovej teplote odpočinúť najmenej 10 minút. Pri väčších kusoch sa môže doba predĺžiť. Mäso na gril nesmie byť príliš studené, pretože veľký rozdiel teploty spôsobuje tvrdnutie mäsa.

2/ Steak položte na rozpálený gril alebo panvicu. Nesoľte ani nekoreňte koreniacou zmesou ani čiernym korením. Soľ vytiahne z mäsa šťavu. Chuť steaku môžete ovplyvniť krátkym marinovaním v oleji s čerstvými bylinkami.

Správnu teplotu zistíte tak, že neudržíte ruku nad grilom alebo panvicou dlhšie než 2 sekundy. Steak potom nepustí žiadnu šťavu.

  • Teplota na zatiahnutia mäsa: 230 °C,
  • Teplota dopekania: 175°C.

Orientačná doba pečenia a teplota stredu hovädzieho steaku o hmotnosti 250 g:    

  • 5 - 7 minút 51 °C krvavý
  • 7 - 9 minút 60 °C stredne prepečený
  • 9 - 10 minút 70 °C prepečený 

3/ Po upečení nechajte steak cca 3 minúty odpočinúť a dochuťte ho soľou alebo korením. Ihneď podávajte.

Vyskúšajte napríklad Juhoamerický Rib Eye steak, ktorý nájdete  v našom e-shope mojBidfood.sk

Mohlo by vás zaujímať
Z pastvín Južnej Ameriky mieri na Váš stôl šťavnatý Rib Eye steak! Viete, že hovädzie mäso má byť pred konzumáciou vyzreté? A aký význam má pre chuť mäsa marinovanie?