Šéfkuchár bez čapice

,,Šéfkuchár bez čapice“ zo spoločnosti Bidfood navštívil školskú jedáleň ZŠ na ul. Dr. V. Clementisa v Rimavskej Sobote.


 

Cieľom spoločnosti Bidfood Slovakia s.r.o. je prinášať nové trendy do školského stravovania s využitím existujúcich školských noriem. To je dôvod, prečo sme sa prostredníctvom obchodného zástupcu skontaktovali s vedúcou ŠJ p. Trochovou, ktorú osobne v Rimavskej Sobote navštívil náš šéfkuchár a špecialista na mäso a údeniny, ktorý sa chopil svojho remesla s veľkou chuťou. Jedálny lístok na deň 24.4.2014 bol vopred dohodnutý oboma zainteresovanými pracovníkmi, so súhlasom riaditeľa školy.


 

Obedňajšie menu pozostávalo zo sviečkovej na smotane a kysnutých žemľových  knedlí. Šéfkuchár sa ujal svojej úlohy najprv malou prednáškou o kvalite mäsa, ktoré dodala spoločnosť Bidfood. Bola to hovädzia falošná sviečková steaková (711935 Chuck tender) z austrálskych býkov. Toto mäso bolo dodané chladené, vákuovo balené  s trvanlivosťou jeden mesiac. Jeho zrenie trvá 3 mesiace a je obalené vo vlastnej kyseline mliečnej. Treba zdôrazniť, že takéto druhy mäsa nie sú na trhu bežne dostupné.

Ďalším dôvodom prípravy obeda bola samotná príprava mäsa pečením v konvektomate, ktorý získala táto školská jedáleň po 20 rokoch. Vedúca školskej jedálne i samotný šéfkuchár chceli ukázať kuchárom, zamestnancom školských stravovacích zariadení, ako sa dá ušetriť energia, dosiahnuť kvalita prípravy mäsa i samotný čas prípravy, ba dokonca zmenšiť straty na porciách samotného mäsa pečením v konvektomate, ktorý chýba vo viacerých školských stravovacích zariadeniach. Samotná príprava trvala približne 1 hodinu. Straty sme tepelnou úpravou v konvekotmate znížili na polovicu, preto nám z každého kila mäsa zostali dve porcie navyše. Tieto boli pridané stravníkom ako väčšie porcie, či väčším jedákom na dupľu.


 

Šéfkuchár zostal i pri samotnom výdaji obedov. Rozprával sa so žiakmi a pomáhal im upevniť si správne stravovacie návyky. Jedlo deťom veľmi chutilo, o čom svedčilo aj oveľa menej zvyškov, ako zvyčajne.

Recept a kalkuláciu nájdete na našom e-shope mojBidfood.sk. Ak chcete vedieť viac, prihláste sa.
Mohlo by vás zaujímať
Ďakujeme všetkým návštevníkom Bidfood Expo 2018 za stretnutie na najväčšej gastronomickej udalosti roka pre odbornú verejnosť v SR. Veríme, že sme Vás dokázali inšpirovať a ceníme si spätnú väzbu, ktorá nás motivuje k ďalšej práci.
Vážení obchodní partneri, prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov a do nového roku 2019 Vám želáme hlavne veľa zdravia, šťastia a pracovných i osobných úspechov.