Sedem dôvodov prečo jesť jahňacie mäso

Charakteristická chuť a vôňa jahňacieho mäsa má svoje miesto v množstve svetových kuchýň vrátane francúzskej a talianskej. Dôležitým dôvodom, prečo jahňacie zaraďovať častejšie i do nášho jedálnička, je zdravotná prospešnosť. Mäso z jahniat je ideálnym zdrojom vitamínov skupiny B, zinku či železa. Navyše oproti baraniemu nevonia tak výrazne.

1 | vitamíny B

Jahňacie je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré sú základom metabolických procesov. Mäso z jahniat dokáže pokryť až 100% odporúčaného denného príjmu vitamínu B12. Veľkým prínosom je i obsah vitamínu (B1) pôsobiaceho priaznivo na nervový systém a proti únave.

2 | zinok

V jahňacom mäse sa vyskytuje zinok vo forme ľahšie vstrebateľnej ľudským telom. Zinok má význam pre rast a hojenie. Priemerná porcia jahňacieho mäsa obsahuje až 45% odporúčanej dennej dávky.

3 | železo

Taktiež železo je vo forme ľahko vstrebateľnej pre telo. Železo v strave je dôležité pre tvorbu červených krviniek. Jedna porcia poskytuje zhruba 20% odporúčanej dennej dávky pre muža a 12% pre ženy.

4 | meď, horčík a selén

Dôležitý pre ľudský organizmus je taktiež výskyt stopového množstva ďalších prvkov – medi, horčíku a selénu.

5 | nízky obsah tuku

Vďaka dlhoročnému vývoju chovateľstva, kŕmnych postupov i mäsiarskych metód očisťovania mäsa, bol tuk v jahňacine značne zredukovaný. Napríklad steak z jahňacieho stehna dnes bežne obsahuje menej ako 5% vnútrosvalového tuku.

6 | nenasýtené mastné kyseliny

Polovicu tuku v jahňacom mäse tvoria nenasýtené mastné kyseliny (väčšinou mononenasýtené), ktoré sú prospešné pre ľudský organizmus. Okrem toho pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Sú bežnou súčasťou zdravej stredomorskej diéty.

7 | bielkoviny

​​Vďaka nízkemu obsahu tuku je jahňacie mäso skvelým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín. Proteíny v organizme plnia vedľa stavebných taktiež katalytické, regulačné, obranné, transportné a zásobné funkcie.

Mohlo by vás zaujímať
Ďakujeme všetkým návštevníkom Bidfood Expo 2018 za stretnutie na najväčšej gastronomickej udalosti roka pre odbornú verejnosť v SR. Veríme, že sme Vás dokázali inšpirovať a ceníme si spätnú väzbu, ktorá nás motivuje k ďalšej práci.
Vážení obchodní partneri, prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov a do nového roku 2019 Vám želáme hlavne veľa zdravia, šťastia a pracovných i osobných úspechov.