Nie je šťuka ako šťuka

Hejk je zaužívaný názov pre Morskú šťuku argentínsku. Tento dravec má dôležité miesto v našom jedálničku. Ulovte si napríklad zmrazeného.


 

Morská šťuka argentínska (latinsky Merluccius hubbsi) a jej príbuzný Hoki sa nazývajú rôznymi pomenovaniami, ako napríklad hejk. Nech už sa volajú akokoľvek, ešte so vzdialenejšími príbuznými, treskami, ich spája dôležité miesto v našom jedálničku.

Vyskúšajte Morskú šťuku argentínsku 1 x 7 kg. Prípadne ochutnajte inú zo šťúk, ktoré ponúkame na našej stránke mojBidfood.sk

Loví a je lovená

Morské šťuky sú silné dravce s dvomi radami dlhých, silných, dovnútra zahnutých zubov. Lovia hlavne iné ryby, napríklad makrely, šproty či slede, ale výnimkou nie je ani kanibalizmus. Živia sa i ďalšími morskými živočíchmi, ako sú hlavonožce a kôrovce.

Morská šťuka dorastá bežne do dĺžky 50 cm, samičky 60 cm. Maximálne môže dosiahnuť dĺžku až 95 cm a váhu 5 kg. Loví v juhozápadnom Atlantiku pri pobreží Brazílie a Argentíny. Vďaka obmedzenému rybolovu sa jej populácia od deväťdesiatych rokov zotavuje.

Mraziareň na palube

Veľká vzdialenosť SR od miest výlovu neumožňuje predávať u nás tieto ryby čerstvé chladené. Aby sa textúra, šťavnatosť a chuť zmrazenej ryby čo najviac priblížila čerstvej, musí sa spracovať veľmi rýchlo. Okamžite po výlove sa ryby filetujú a zmrazujú priamo na palube lode počas plavby po mori. Tento typ spracovania sa nazýva seafrozen.  

Na mori sa často využíva spôsob zmrazenia interleaved (prekladané), kedy sa filety skladajú do formy po 7 kg a prekladajú fóliou, aby sa dali jednotlivé filety od seba po zmrazení dobre oddeliť. Fólia má zvyčajne modrú farbu, aby bola v prípade nesprávneho rozbaľovania dobre viditeľná.

Kuchári celého sveta

Vďaka rýchlemu kvalitnému spracovaniu a použitiu ochrannej glazúry do 3% si môžete morskú šťuku argentínsku vychutnať i na Slovensku. Glazúrovanie chráni filety pred oderom, vysychaním a žltnutím tuku. Hrubšie glazúry, až desiatky %, sú len účelové pridávanie vody.

Morská šťuka sa vyznačuje pevným bielym mäsom s nízkym obsahom tuku a jemnou chuťou. Podobne ako treska sa výborne hodí na pečenie, grilovanie či praženie na masle. Možno ju tiež výdatne koreniť a dochucovať. Preto kuchári po celom svete majú tieto ryby vo veľkej obľube vďaka všestrannej možnosti prípravy.

Nechajte sa uniesť svojou fantáziou tiež Vy alebo sa inšpirujte na portáli mojBidfood.sk receptom Filety z morskej šťuky pečené na smotanovom špenáte so syrom a bazalkou.

Mohlo by vás zaujímať
Projekt s názvom Fresh Fish Servis Vám ako jediný na Slovensku prináša denne čerstvé ryby priamo k vašim dverám.
První výrobce a velkoobchod potravin s certifikáty MSC
Šetrný rybolov, kvalitné morské plody, výrobcovia, ktorí myslia na životné prostredie. To všetko vám zaručí certifikát MSC (Marine Stewardship Council).