Mäso, jeho delenie a využitie 6 | Jahňacie mäso

Viete, že jahňacie mäso je prírodný a kvalitný druh mäsa a príjemne vonia? Aký je rozdiel medzi jahňacím a baraním mäsom? Koľko váži jahňacia sviečková? Odpovede nielen na tieto otázky prináša článok Jahňacie mäso – šiesty diel seriálu o mäse, hlavnom delení a vhodnom použití jednotlivých častí.





 

Jahňacie mäso

Jahňacie mäso je mäso z mladých oviec porazených vo veku od 6 do 12 mesiacov. Mäso z kusov starších ako jeden rok je už označované ako baranie. Vďaka tomu, že jahňatá sú kŕmené materským mliekom a neskôr sa chovajú pasením na lúkach, jedná sa o vysoko prírodný a kvalitný druh mäsa. Jahňacie mäso obsahuje nízke percento tuku a naopak je bohaté na bielkoviny a minerály. V slovenskej kuchyni je často nedocenené kvôli predsudkom o zápachu mäsa. Táto vlastnosť sa však týka predovšetkým baranieho mäsa, teda zo starších kusov (oviec). Jahňacie mäso príjemne vonia a pre jeho prípravu sa odporúča použitie byliniek ako napr. tymianu, rozmarínu, cesnaku a pod.

Aktuálny sortiment si môžete prezrieť na portáli mojBidfood.sk v kategórii Jahňacie mäso



Kompletný sortiment bravčového, hovädzieho, steakového,  teľacieho, jahňacieho, kozacieho a králičieho  či divinového mäsa nájdete v našom novom katalógu.


Prelistujte si náš nový katalóg: MÄSO PRE GASTRONÓMIU

Objednať môžete online po prihlásení na mojBidfood.sk (noví zákazníci musia vyplniť registračný formulár) alebo volajte na Zákaznícke centrum tel. 032/ 774 28 50, 0912 058 150.

Jahňacie stehno bez kosti

Časť jahňacej zadnej štvrte. Jedná sa o pomerne chudú svalovinu s možnosťou použitia mnohých tepelných úprav (najčastejšie pečením a grilovaním). Ide o jednu z najžiadanejších častí jahňacieho mäsa vôbec.



Jahňacia sviečková

Tak ako pri všetkých druhoch sviečkovej, aj tá jahňacia má veľmi jemnú konzistenciu. Je tak veľmi chutná a ideálna na grilovanie alebo pečenie. Hmotnosť jednotlivých kusov sviečkovej sa u jahniat pohybuje v rozmedzí 80–100 g.


Jahňací hrebienok (Frenched rack)

​Jahňací hrebienok je časť mäsa veľmi pravidelného tvaru z prostrednej časti chrbta (podobne ako napr. pri teľacom karé). Jedná sa o veľmi chudú a šťavnatú časť. V tomto prípade hovoríme o časti chrbta medzi 6–13 stavcom, spravidla upravenú na porciu so šiestimi očistenými rebierkami. Odporúčame tepelnú úpravu pečením v celku a až potom porciovanie jednotlivých kotletiek.
 

Jahňací hrebienok z krku (Saratoga rack)

V podstate sa jedná o časť krku nepravidelného tvaru, s piatimi očistenými rebierkami, nadväzujúcimi na chrbát. Svalovina je prerastená tukom, ktorý priaznivo ovplyvňuje chuť mäsa. Okrem pečenia odporúčame aj úpravu grilovaním.


 

Jahňacie kolienko zadné

J​ahňacím kolienkom označujeme partiu predných a zadných kolien (podobne ako napr. pri hov. glejovke). Ponúkame výhradne kolienko zadné, ktoré je viac svalnaté. Kolienko je šťavnaté a plné kolagénu, ktorý po tepelnej úprave priaznivo ovplyvňuje chuť mäsa. Odporúčaná príprava je pečenie prípadne konfitovanie.


Jahňacie plece – rolované v sieťke

​Partia z prednej časti jahňaťa. V podstate sa jedná o časť prednej nohy zvieraťa, ukončenú rezom nad kolienkom. Mäso z pliecka je vďaka veľmi vysokému obsahu kolagénu šťavnaté a po tepelnej úprave tak veľmi chutné. Okrem pečenia alebo grilovania odporúčame pliecko tiež zomlieť a pripraviť si šťavnatý jahňací burger.

 

Jahňací chrbát bez kosti

Chrbát je časť oddelená od podplecia rovným rezom medzi šiestym a siedmym bedrovým stavcom. Vhodné na pomalé pečenie, steaky.


 

Jahňacie kotlety – porcie (chrbát s kosťou)

Jahňacia kotleta pochádza z časti pod plecom, pleca a zo šije, hrúbka porcie 12 mm, porcia cca 50 g.




 

Jahňacie mäso na kocky

Kocky pochádzajúce z pleca a krku, individuálne zmrazené, podiel mäsa a tuku 90 : 10. Ideálne na guláš, ragú, stew.


 

Mohlo by vás zaujímať
Ďakujeme všetkým návštevníkom Bidfood Expo 2018 za stretnutie na najväčšej gastronomickej udalosti roka pre odbornú verejnosť v SR. Veríme, že sme Vás dokázali inšpirovať a ceníme si spätnú väzbu, ktorá nás motivuje k ďalšej práci.
Vážení obchodní partneri, prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov a do nového roku 2019 Vám želáme hlavne veľa zdravia, šťastia a pracovných i osobných úspechov.