Mäso, jeho delenie a použitie 3 | Írske hovädzie mäso

Viete, ako staré sú zvieratá v dobe porážky? Aké sú slovenské ekvivalenty pre anglické názvy častí mäsa z Írska? Odpovede nielen na tieto otázky prináša článok Írske hovädzie mäso – tretí diel seriálu o mäse, hlavnom delení a vhodnom použití jednotlivých častí.


Írske hovädzie mäso

Chov dobytka za účelom produkcie mlieka má iste nesporný význam. Avšak v Írsku prevažuje chov mäsových plemien. Najčastejšie sa tu objavujú plemená ako napr. Angus, Hereford, Charolais, Limousine alebo Simmental. Hovädzie mäso z týchto plemien je zárukou výborných kulinárskych vlastností. Priaznivé klimatické podmienky na írskom ostrove zároveň garantujú vysokú kvalitu mäsa po celý rok a pre chov dobytka na farmách poskytujú prostredie absolútne bez stresu. Takto nastavené podmienky chovu sú prínosom aj pre spracovanie vo výrobných závodoch. Po dosiahnutí jatočného veku zvierat (20–24 mesiacov) je realizovaná výťažnosť pri spracovaní veľmi vysoká. Kombinácia všetkých týchto skutočností je významnou pridanou hodnotou pre ďalšiu prípravu mäsa v kuchyni a výslednú chuť potom ocení aj konečný konzument. Nie je náhoda, že vyhlásené reštaurácie po celom svete, vrátane držiteľov michelinských hviezd, írske hovädzie mäso pravidelne používajú.

Kompletný sortiment bravčového, hovädzieho, steakového,  teľacieho, jahňacieho, kozacieho a králičieho  či divinového mäsa nájdete v našom novom katalógu.


Prelistujte si náš nový katalóg: MÄSO PRE GASTRONÓMIU

Objednať môžete online po prihlásení na mojBidfood.sk (noví zákazníci musia vyplniť registračný formulár) alebo volajte na Zákaznícke centrum tel. 032/ 774 28 50, 0912 058 150.

Chuck tender

(Falošná sviečková z pleca – predná)

Časť predného pleca alebo aj falošná sviečková, vhodná na pečenie v celku a dusenie.
 

Knuckle

(Orech)

Chudá časť z prednej časti zadného stehna, očistená, zbavená tukovej vrstvy, vhodná najmä na dusenie, varenie a pečenie.

Aktuálny sortiment si môžete prezrieť na portáli mojBidfood.sk v kategórii Hovädzie mäso.

Chuck Roll

(Krk s podplecím)

Predné mäso z chrbta medzi krkom a vysokým roštencom, vhodné najmä na pečenie, dusenie a mletie na výrobu hamburgerov.
 

Bone in flank

(Hovädzí pupok s kosťou)

Mäso z pupku s kosťou. Šťavnaté mäso určené najmä k dlhšiemu pečeniu a prípadnému dokončeniu na grile.
 

Tenderloin

(Sviečková)

Vysoko kvalitné mäso zo zadnej štvrte, charakteristické svojou jemnosťou a šťavnatosťou. Iba steaková úprava.

Mohlo by vás zaujímať
Ďakujeme všetkým návštevníkom Bidfood Expo 2018 za stretnutie na najväčšej gastronomickej udalosti roka pre odbornú verejnosť v SR. Veríme, že sme Vás dokázali inšpirovať a ceníme si spätnú väzbu, ktorá nás motivuje k ďalšej práci.
Vážení obchodní partneri, prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov a do nového roku 2019 Vám želáme hlavne veľa zdravia, šťastia a pracovných i osobných úspechov.