Gastronomické kurzy chutí

Kulinárstvo je ako nevyčerpateľný zdroj inšpirácií. Nikto nevie, kde sú jeho hranice. Na našich gastronomických kurzoch účastníkom sprostredkovávame nielen množstvo informácií, ktoré využijú v praxi, ale takisto sa im snažíme ponúknuť inšpirácie, vďaka ktorým spestria svoje kulinárske remeslo. Presvedčíme vás, že si ich nemôžete nechať ujsť.

Kuchárske remeslo, aj keď má dlhú tradíciu, neustále podlieha vyvíjajúcim sa trendom. Staré osvedčené recepty si zachovávajú svoj základ, avšak sú doplnené o nové príchute či suroviny. Ak aj vás zaujíma svet kulinárstva, jeho trendy, triky a inšpirácie, mali by ste navštíviť naše gastroštúdio v Prešove, kde organizujeme gastronomické kurzy. V mesiaci jún hostil náš šéfkuchár Marek Madzik odborníkov zo sveta kulinárstva, ktorí účastníkom kurzov predviedli kúsok zo svojho umenia. Nechajte sa zlákať a zúčastnite sa aj vy ďalších pripravovaných kurzov.

dsc_0654.jpg

Cestovinový ošiaľ

Cestoviny sú jedným z najobľúbenejších a najuniverzálnejších jedál na svete. Ich výhodou je, že k nim stačí pridať zopár surovín a vytvoríte jedinečnú kombináciu, ktorou uspokojíte chuťové poháriky svojich zákazníkov. Na prezentačnom kurze varenia, ktorý sa konal 26. júna 2018, pripravil šéfkuchár Radek Šubrt „pasta menu“ s využitím cestovín z portfólia spoločnosti Bidfood. Jeho účastníci sa tak mohli priučiť príprave rôznych druhov cestovín – tagliatelle, špagety, lasagne, gnocchi či mnoho ďalších.

Radek ŠubrtRadek Šubrt - známy šéfkuchár, jeden z porotcov televíznej súťaže „Master chef“, účinkujúci v programe „Tescoma s chutí“ či „Hostina za hubičku“. O tom, že je to odborník na slovo vzatý svedčí nielen jeho pôsobenie v zahraničí, ale takisto prax u samotného Daniela Bouluda v New Yorku. Účastníkov nášho kurzu zasvätil do príprav jedál ako Restované kuracie kocky a zemiakové gnocchi s krémovým špenátom, Pappardelle s restovanou cuketou a sušenými paradajkami či Medaglioni, huby a hľuzovka s restovanou špargľou a sušenými paradajkami.

Inšpiratívne 8 – chodové menu

Počas druhého dňa kurzu, 27. júna 2018, sa jeho účastníci priučili famóznemu degustačnému menu, opäť z kuchyne Radka Šubrta. Spolu pripravili kompletné menu od tria predjedál, cez polievku, tri hlavné chody až po dezert. Okrem množstva inšpirácií a rád tu účastníci potešili aj svoje chuťové bunky pri degustácií takých jedál ako tatarák z tuniaka so šošovicovým šalátom, polievke veluté z medvedieho cesnaku s marinovaným lososom, srnčom chrbte z quinoa a restovaných smržov či chrumkavej sušienke s malinami ako sladkej bodke celého kurzu.

Grilovanie pod holým nebom

Marek Svoboda29. júna 2018 sa v našom gastroštúdiu v Prešove konal špeciálny kurz, ktorého hlavnou témou bolo grilovanie. Vzhľadom na to, že kurz sa konal na voľnom priestranstve pred našim gastroštúdiom, navodila sa tak atmosféra pravej grilovačky sprevádzaná náučnými trikmi na prípravu hovädzieho mäsa, rýb, morských plodov či príloh. Lektorom celého kurzu bol Marek Svoboda, Executive Chef Bidfood ČR, akreditovaný komisár WACS, ambasádor Kulinárskeho umenia a lektor Kulinárskej Akadémie EÚ.

Ku grilovaniu neodmysliteľne patrí aj pravý hovädzí steak. Účastníci kurzu mali možnosť okúsiť, aký je rozdiel medzi hovädzím grass fed (dobytok kŕmený trávou) a grain fed (dobytok kŕmený obilninami). Na kurze sa venovali takisto príprave morských plodov a vhodných príloh ako napríklad zeleninové špízy so syrom Halloumi, šafránové Aїoli či ananásové maslo a dip z grilovaných artičokov.

Na našich kurzoch nejde len o predvádzanie rôznych techník prípravy jedál či inštrukcie k samotným surovinám. Ide aj o poznávanie chutí, experimentovanie s nimi a odovzdávanie skúseností. Pozývame vás, aby ste sa toho zúčastnili aj vy. Už čoskoro predstavíme novú ponuku kurzov. Pridáte sa k nám?

Fotografie: 
Cestovinový ošiaľ – Morčacie prsia v omáčke z údených paradajok a tagliatelle
Cestovinový ošiaľ – Pappardelle s restovanou cuketou a sušenými paradajkami
Cestovinový ošiaľ s Radkom Šubrtom
Inšpiratívne 8-chodové menu – Hovädzie „pastrami“, tatarák z tuniaka so šošovicovým šalátom a špargľový šalát s fazuľkami
Inšpiratívne 8-chodové menu – Chrumkavá sušienka s malinami
Inšpiratívne 8-chodové menu s Radkom Šubrtom
Veľký grilovací seminár – morské plody
Veľký grilovací seminár
Veľký grilovací seminár
Veľký grilovací seminár
Veľký grilovací seminár s Marekom Svobodom
Mohlo by vás zaujímať
Rondón. V súčasnosti povinná výbava nejedného kuchára. A to nielen z hľadiska ochrany pri práci, ale takisto ho môžeme vnímať aj ako reprezentačný prvok, ktorý šéfkuchárovi dodáva prestíž. Dajte si záležať na tom, aby aj vaši šéfkuchári nosili kvalitné oblečenie. Objednať ho môžete aj u nás!
Termín 21. – 22. november 2018 si poznačte do kalendára, pretože práve počas týchto dní sa koná najväčšia gastronomická udalosť tohto roku - Bidfood Expo 2018. Zaregistrujte sa a nenechajte si ujsť jeho atmosféru.