ABSOLÚTNA NOVINKA: Sumček africký

Sumček africký zvaný taktiež klarias sa v poslednej dobe teší čoraz väčšej obľube. Voľne sa vyskytuje najmä v sladkých stojatých vodách v Afrike, Sýrii, v juhovýchodnej Ázií a na Madagaskare.


Pretiahnuté telo so širokou hlavou zakončenou dvoma pármi dlhých a dvoma páry kratších fúzov nekryjú žiadne šupiny. Oproti sumcovi je menší, v prírode dorastá maximálne do dĺžky 120 cm. Napriek svojmu zdrobnenému názvu môže táto ryba presiahnuť hmotnosť 40 kg. Takéto sumčeky sú však už veľmi tučné a preto tie naše majú jatočnú veľkosť 1 až 1,5kg.
 





Lahodné, šťavnaté mäso s vysokým obsahom bielkovín má povesť kulinárskej špeciality. Je vhodný k pečeniu, pošírovaniu, duseniu,smaženiu aj údeniu. Okrem absencie šupín je veľkou prednosťou sumčieho mäsa minimálny obsah kostí, ktoré sú pri filetovaní odstánené.
 


 

Sumček v zemiakových šupinách


Sumčeka očistíme a spravíme filety. Kosť, odrezky, kožu spolu s petržlenom, mrkvou a cibuľou dáme variť a vývar neskôr použijeme na omáčku. Filet osolíme, narežeme a do vzniknutej taštičky vložíme kôpor a pokvapkáme citrónom. Zemiaky osolíme, okoreníme a nakrájame na malé kolieska veľkosti šupiniek. Ďalej ich namáčame do bielka a lepíme na rybu. Na panvici zohrejeme olivový olej a sumca osmažíme z oboch strán. 

 

Kompletný recept s použitými surovinami nájdete tu: RECEPT

Mohlo by vás zaujímať
Ďakujeme všetkým návštevníkom Bidfood Expo 2018 za stretnutie na najväčšej gastronomickej udalosti roka pre odbornú verejnosť v SR. Veríme, že sme Vás dokázali inšpirovať a ceníme si spätnú väzbu, ktorá nás motivuje k ďalšej práci.
Vážení obchodní partneri, prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov a do nového roku 2019 Vám želáme hlavne veľa zdravia, šťastia a pracovných i osobných úspechov.